Članak

Miletić: Odustala od kupovine stana

8. Septembra 2016.16:06
Na suđenju Azri Miletić za korupciju, svjedok Tužilaštva BiH pričao je o dogovorima sa optuženom u vezi s kupovinom stana.

Dževad Sakić, vlasnik građevinske firme, kazao je da je u februaru 2013. Miletić došla kod njega jer je bila zainteresovana za kupovinu stana u Tuzli od 50-ak kvadrata po cijeni od 100.000 KM.

Optužena je, kako je naveo, bila zainteresovana za stan u zgradi s liftom jer joj je to bilo prikladnije zbog bolesnog oca.

U skladu s predugovorom, Miletić je uplatila 10.000 KM avansa, a ostatak je trebalo da bude uplaćen u tromjesečnim ratama. Pojasnio je da mu je rekla da će sve uplatiti ako proda stari stan u kojem je otac.

Sakić je kazao da je krajnji rok za isplatu bio 31. decembar 2014. godine, kada je bilo i predviđeno okončanje radova. On je napomenuo da je njegova firma fleksibilna prema kupcima i da uplate rata nisu obavezne iako je tako bilo predviđeno predugovorom.

On je dodao kako je Miletić na kraju odustala od kupovine stana i da joj je vratio uplaćeni avans.

“Rekao sam joj da nema problema, da se ne sekira za penale, jer sam imao drugog kupca”, kazao je Sakić.
Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je ispričao da je optužena bila u prijateljskim odnosima s njegovim ocem, još iz vremena dok je njegov otac radio u policiji, a Miletić u Sudu u Lukavcu.

Odbrana je sugerisala da se Miletić kasnije dvoumila da li da kupi stan jer joj je otac ubrzo umro, za što je i svjedok rekao da mu je poznato.

Sakić je potvrdio da bi Miletićevu čekao i pola godine da uplati ostatak novca da je to predložila. Prema njegovim riječima, ustupci bi prevashodno bili zbog njenog poznanstva s njegovim ocem.

Tužilac Džermin Pašić je u dodatnim pitanjima svjedoka ispitivao zbog čega u ranije tri izjave nije spominjao da je njegov otac imao prijateljske odnose sa optuženom.

Sakić je kazao da misli da je to spominjao, vjerovatno u nekom neobaveznom dijelu razgovora.
“Sve što znam, ja kažem. Kad se ovako pita iz negog drugog ugla, neke stvari se pojave… Da ste me pitali konkretno kako je poznajem, ja bih rekao”, objasnio je Sakić.

Miletić je optužena da je kao sudija Suda BiH primila dar kako bi izdejstvovala povoljan ishod jednog žalbenog postupka.

Marija Taušan