Članak

Mahmuljin: Arapi oteli zarobljenike

7. Septembra 2016.17:51
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići) svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da su Arapi (pripadnici odreda “El-Mudžahidin”) oteli zarobljenike koje su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) zarobili u selu Kesten.

Ahmet Šehić, nekadašnji komandant Petog bataljona u 328. brigadi ABiH, rekao je da je, nakon što je dobio informaciju o zarobljavanju neprijateljskih vojnika, krenuo u selo Kesten (općina Zavidovići).

Istaknuo je da su zarobljenici dovezeni kod Doma u Kestenu, odakle su ih uzeli Arapi.

“Kad sam dolazio kod Doma, zarobljeni vojnici su bili u koloni i već kreću prema selu Krčevine”, kazao je Šehić.

Dodao je da mu je neki od starješina rekao da su “Arapi kazali da su to njihovi zarobljenici, da su oni to zarobili i da je to njihov ratni plijen”.

Šehić je ispričao da su ga potčinjeni informisali da su zarobljenike oteli da uzmu nagradu, te da je bila propisana nagrada za zarobljene srpske vojnike, kao i pronalazak naoružanja.

Nakon što su mu prezentovani dokumenti, svjedok je potvrdio da su oni zarobljeni 11. septembra 1995. godine.

Napomenuo je da je obavijestio nadređene da su pripadnici Petog bataljona zarobili oko 50 neprijateljskih vojnika te da su ih preuzeli Arapi ili mudžahedini.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, Šehić je rekao da je dobio informaciju da je prilikom uzimanja zarobljenika incident između pripadnika odreda “El-Mudžahidin” i ABiH bio na rubu oružanog sukoba. Kako je naveo, dobio je informaciju da su Arapi okrenuli oružje prema pripadnicima ABiH u Domu u selu Kesten.

On je kazao da Arapi u Kestenu nisu imali oznake ABiH. Neki od njih su, kako je dodao, imali oznake s dva mača i natpis odreda “El-Mudžahidin”, ali “ne zna kada je to vidio”.

Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa ABiH, Tužilaštvo BiH je optužilo jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Prema optužnici, pripadnici ovog odreda su u mjestu Livade ubili Momira Mitrovića i Predraga Kneževića odsjekavši im glave, koje su pokazivali drugim zarobljenicima, a u Kamenici (općina Zavidovići) ubili su Gojka Vujičića, kojem je također odsječena glava.

Svjedok Šehić je, na pitanje optuženog Mahmuljina, potvrdio da su Arapi ili pripadnici odreda “El-Mudžahidin” radili šta su htjeli.

“Oni kad su htjeli ići u napad, išli su. Kad nisu htjeli, nije im niko mogao narediti. (…) Ja sam najviše volio kad nisu blizu mene”, izjavio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. septembar.

Albina Sorguč