Članak

Andabak: Optuženi tražio policiju i pomoć u Grborezima

7. Septembra 2016.17:18
Svjedok Odbrane Zdenka Andabaka, optuženog za zločin na području Livna, rekao je da je u julu 1993. godine čuo optuženog kako preko radio veze iz sela Grborezi traži policiju, sanitetsko vozilo i mrtvozornika.

Dražen Periša, nekadašnji pripadnik Livanjske brigade, kazao je da je na dan razoružavanja dijela pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Livnu, 21. jula 1993. godine, u jutarnjim satima bio u stožeru.

“Bio sam u centru veze kad sam čuo Zdenka Andabaka da je tražio od zapovjednika brigade da pošalje u Grboreze policiju, sanitetsko vozilo i od komunalnog prevoz za stradale osobe”, prisjetio se svjedok.

Optuženi je pozvan u strožer i došao je nakon deset do 15 minuta. Prema riječima Periše, Andabak tada nije bio naoružan, bio je u zelenoj uniformi. Kazao je da optuženog nikada nije vidio sa bijelim opasačem.

Periša je, odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, kazao da ne zna na kojoj funkciji je optuženi bio tog dana, ali da “zna da je prije toga bio u Ljubuškom” i da pretpostavlja da je taj dan došao jer je Livnjak.

Optužnica tereti Zdenka Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi, 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Svjedok Stipo Markov, nekadašnji zapovjednik Sektora dva pri Livanjskoj brigadi, rekao je kako je u njegovom sektoru bilo bošnjačkih pripadnika HVO-a, te da su svi oni koji su bili na prvoj liniji bili razoružani.

On je rekao da je jedan od oštećenih u ovom postupku prešao u njegov sektor oko mjesec dana prije razoružanja i da nije bio civil 21. jula. Za pogibiju oštećenog, Markov je saznao tek popodne ili naveče 21. jula.

Na ovom ročištu svoj iskaz je dao i Branko Đapić, kojem je Odbrana prezentovala akt Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Livna iz 2009. godine, za koji je svjedok kazao da ga prvi put vidi i da na njemu nije njegov potpis, odnosno da je neko zloupotrijebio njegovu poziciju.

Suđenje će se nastaviti 21. septembra.

Lamija Grebo