Članak

Baotić: Optuženi nije izdavao naređenja

6. Septembra 2016.16:13
U Sudu BiH, svjedoci Odbrane Mate Baotića izjavili su da optuženi nije imao komandnu funkciju niti da im je izdavao naređenja u Vojnoj policiji 1992. godine u mjestu Donja Mahala kod Orašja.

Trojica svjedoka su kazala da nisu čuli da je Baotić fizički zlostavljao zatočenike srpske nacionalnosti u školi u Donjoj Mahali niti da je nekoga silovao. Oni nisu vidjeli povrede na zatvorenicima.

Svjedok Marko Maskaljević je rekao da su zatvorenici srpske nacionalnosti iz Bukove Grede, a kasnije i drugih sela, “dovedeni” u fiskulturnu salu zbog njihove bezbjednosti, kao i zbog toga što nisu htjeli da predaju oružje.

Prema njegovim riječima, u školi su na raspolaganju imali kupatilo sa tuševima, lavaboima i WC-ima, a dobijali su istu hranu kao i vojni policajci.

Maskaljević je rekao da je Baotić tada, kao i on, bio obični vojni policajac i da mu nije izdavao bilo kakva naređenja. Svjedok je naveo da su zadatke dobijali od Pere Vincetića, koji je bio komandant Vojne policije i koji tada nije imao zamjenika.

Nakon što mu je tužilac Tužilaštva BiH Milenko Kajganić predočio spisak Vojne policije, po kojem je svjedok bio pripadnik Drugog odjeljenja, a Baotić komandir, Maskaljević je kazao: “Možda je to na papiru, ali nije se ponašao kao zapovjednik”.

Pozivajući se na izjavu svjedoka Mileta Krunića, tužilac je tvrdio da je Maskaljević s drugima izvodio i udarao zatvorenike, na šta je svjedok odgovorio da to nije istina.

Optužnica Baotića tereti kao komandira Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao upravnika logora smještenog u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali.

Na teret su mu stavljena mučenja i zlostavljanja zatočenika u Donjoj Mahali, kao i silovanje 1992. i 1993. godine.

Svjedok Pavo Stanić takođe je naveo da je Baotić bio vojni policajac i da nije imao posebna ovlaštenja.

Kazao je kako je u školi bilo smješteno 30-ak lica srpske nacionalnosti, koji su imali na raspolaganju kupatilo.

Svjedok Ilija Baotić, koji nije u srodstvu sa optuženim, također je bio angažovan u Vojnoj policiji. Rekao je da je bio u ispostavi u Orašju i da je dobijao zadatke da odvodi zatvorenike iz škole u Donjoj Mahali na kopanje rovova.

Kako je naveo, zatvorenici su bili smješteni u sali, njih 100 do 150. Imali su tuševe i toalet.

Baotić je kazao da je bilo ranjavanja na radovima, a da je za pogibije samo čuo. On je rekao da mu optuženi Baotić nikad nije naredio da nekoga vodi na radove.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar.

Marija Taušan