Članak

Vrućinić: Živi zapaljeni

2. Septembra 2016.16:07
Na suđenju Mirku Vrućiniću za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Optužbe izjavio je da je tučen u jednoj od garaža firme Betonirka u Sanskom Mostu.

Ilijas Mehmedović je kazao da je u Betonirci bio zatvoren osam dana, prije nego što je prebačen u logor Manjača, gdje je proveo 189 dana.

“Tuku po leđima, pendreci, kablovi…”, prisjetio se svjedok boravka u Betonirci.

Prema njegovim riječima, u Betonirci ih je čuvala rezervna policija.

Prilikom odvođenja na Manjaču, kako je rekao, u pratnji kamiona u kojem je bilo 45 zatvorenika, bilo je i policijsko vozilo.

Mehmedović je rekao da je od 45 ljudi, pet vraćeno i da su kasnije nađeni mrtvi.

Svjedok je kazao da mu je prije zatvaranja u Betonirku u mjestu Hrustovo ubijen stric, a da mu je otac podlegao nakon ranjavanja.

Mehmedović je svjedočio na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom da je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Na ovom suđenju svjedočila je i Nazifa Kenjar, koja je čula da su joj svekar i djever živi zapaljeni. To joj je, kako je navela, kazao kolega njenog supruga, Svetko Mijatović. Kolega njenog supruga je 28. juna 1992. godine, obavijestio njenog supruga i nju da je čuo da su živi zapaljeni.

“Rekao je da su odvedeni u neku štalu u Kljevcima. Kako je on čuo, živi su zapaljeni”, kazala je svjedokinja.

Svjedokinja je rekla da je išla u policiju kako bi pokušala dobiti informacije o onome što je rekao Mijatović. U policiji je vidjela Muharema Kenjara zvanog Hare, koji je prema njenim riječima, bio izobličen.

“Hare sine, je li još iko živ? Samo je slegnuo ramenima. Taj pogled me sve ove godine progoni. On mi je samo tako odgovorio. Odatle su ga dvojica policajaca odveli u auto”, kazala je svjedokinja.

Ona je dodala da su poslije čuli da je Muharem Kenjar ubijen na “krivoj cesti”.

Odgovarajući na pitanja optuženog Vrućinića da li su vjerovali Mijatoviću, Kenjar je kazala je da je njen muž vjerovao.

“Svetko Mijatović je na kraju nastradao. Ubili su ga Srbi, tako kažu”, kazala je svjedokinja.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. septembar.

Albina Sorguč