Članak

Silos: Mirsad Šabić kao mirovnjak

1. Septembra 2016.13:50
Svjedok Odbrane kazao je na suđenju za zločine na području općine Hadžići da nije bilo nezakonitih radnji prilikom pretresa ili privođenja Riste Mijatovića u Policijsku stanicu Pazarić.

Hamid Rahmanović, nekadašnji rezervni policajac u Policijskoj stanici Pazarić, ispričao je da je obezbjeđivao radnike kriminalističke službe prilikom pretresa avlije Riste Mijatovića.

“Zatečen je gospodin Mijatović i njegova supruga. Po dolasku u njegovu avliju, momci iz krim službe su ga pozvali da izvrše radnju pretresa. Izašla je njegova supruga koja je plakala… kolega Mujan ju je tješio da neće biti problema”, kazao je svjedok Rahmanović.

Prema riječima svjedoka, pretresom je pronađena vreća sa municijom i kanister sa gorivom.

“Po završetku pretresa, normalno, priveden je u prostorije Policijske stanice… Predat je pripadnicima krim službe, a pošto je bilo vrijeme ručka, ja i Mujan smo otišli na ručak”, rekao je Rahmanović.

Svjedok je negativno odgovorio na pitanje da li je bilo nekih nezakonitih radnji tokom pretresa i privođenja.

“Ništa nezakonito nije provođeno. Nisam primjetio ništa. Sve je odrađeno profesionalno”, kazao je svjedok i dodao da u policijskoj stanici Pazarić nije vidio optuženog Šabića.

Rahmanović je svjedočio na poziv Šabićeve Odbrane, za kojeg je kazao da je misli da je krajem 1992. godine postao komandir Policijske stanice Pazarić, dok je ranije tu funkciju vršio Nail Hujić.

Odgovarajući na pitanje Optužbe, Rahmanović je rekao da misli da je Šabić ranije bio zamjenik komandira kada je Hujić bio komandir. Svjedok je dodao da je Šabić tada radio oko primopredaje kasarne i razmjene lica srpske nacionalnosti.

“Bio je neki mirovnjak”, kazao je svjedok.

Uz Šabića, za ratni zločin počinjen u Hadžićima optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šefik Mešanović i Nermin Kalember. Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”. Šabić je, prema optužnici, bio komandir policije u Pazariću od početka juna 1992. godine. Ostali optuženi bili su u civilnim i vojnim strukturama, te obavljali dužnosti u logorima.

Šabić je optužen i da je zajedno sa drugim policajcima učestvovao u premlaćivanju Riste Mijatovića.

Avdo Mujan, drugi svjedok Šabićeve Odbrane, kazao je da je krajem juna 1992. godine bio aktivni policajac u Pazariću, te da je obezbjeđivao lice mjesta dok je vršen pretres i privođenje njegovog komšije Riste Mijatovića. Ispričao je da je se to desilo početkom juna 1992. godine, te da su kolege pronašle municiju i gorivo, nakon čega je kriminalistički radnik rekao da se Mijatović privede te je tako i urađeno.

“Doveli smo ga u prostorije krim policije”, kazao je svjedok, dodavši da su on i kolega potom otišli na ručak, a nakon povratka s ručka, kriminalistički radnik mu je rekao da su Ristu odveli u Silos.

Svjedok je negativno odgovorio na pitanje da li je udarao Mijatovića, i dodao da je Šabić pomagao srpskom stanovništvu.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. septembar.

Albina Sorguč