Članak

Ćurguz: Ne zna zašto je spominjao optuženog

1. Septembra 2016.12:13
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Bihaća, svjedok Tužilaštva je kazao da se ne sjeća zašto je u istrazi rekao da je vidio optuženog Sašu Ćurguza da odvodi skupinu zatvorenika iz traktorskog servisa u Ripaču.

Milan Popović je svjedočio da je radio u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Ripač kada je polovinom 1992. godine privedeno oko 140 bošnjačkih muškaraca.

“Jedan je dio uskoro razmijenjen, a jedan je ostao. Te što su ostali su odvodili, nisu se više vraćali”, rekao je svjedok.

On je dodao da je među vojnicima koji su odvodili zatvorenike prepoznao izvjesnog Stanarevića, na što je tužitelj Edin Muratbegović reagirao navodeći da je svjedok u istrazi govorio drukčije.

Tužilac je predočio zapisnik o saslušanju Popovića iz 2014. godine, u kojem je navedeno “da je prepoznao Sašu Ćurguza, čijeg oca odranije poznaje”. Svjedok Popović je izjavio da ne zna zašto to piše i da on uopće ne poznaje optuženog Ćurguza.

Ćurguz je, kao bivši pripadnik Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen da je u ljeto 1992. godine ubio trojicu od 11 zatvorenika koji su odvedeni iz traktorskog servisa u Ripaču.

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Medihe Pašić kako je uopće došlo do toga da spominje nekoga koga, kako je kazao, i ne poznaje, svjedok nije znao odgovoriti.

Tužilaštvo BiH je zapisnik o saslušanju ovog svjedoka 2014. godine priložilo kao materijalni dokaz.

Na današnjem suđenju je svjedočio i Milan Matijević, koji je rekao da je 1992. godine radio kao policajac u Ripaču i da je jednog jutra vidio 120 ili 150 muškaraca ograđenih žicom u stanici policije.

“Nisu to bili nikakvi humani uslovi za čovjeka”, kazao je svjedok.

On se prisjetio da je jednom prilikom izvjesni Slavko Dotlić, rezervni policajac, u alkoholiziranom stanju pucao na zatvorenike i da je, uprkos njegovom trudu da ga spriječi, uspio jednog od njih i ubiti.

Matijević je ispričao da je u tom periodu jedna grupa zarobljenika razmijenjena, dok su drugi ostali zatvoreni u Ripaču.

Nekada poslije razmjene, prisjetio se svjedok, počelo je odvođenje zatvorenika u grupama od po deset ljudi, ali da ne zna ko ih je odvodio i gdje.

Suđenje se nastavlja 15. septembra.

 

Srđan Kureljušić