Članak

Jovanović i ostali: Zatraženo kažnjavanje optuženih za zločine u Čajniču

26. Augusta 2016.12:27
Na suđenju četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločine na području Čajniča, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću kaznu.

Tužilaštvo BiH smatra da je, saslušanjem svjedoka te materijalnim dokazima, dokazalo da su optuženi počinili ubistva kao pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a.

Tužilac Edin Muratbegović se osvrnuo na iskaz svjedoka Muje Mahmuta, koji je rekao da je njegova majka Aiša ubijena u maju 1992. godine, te da je od komšije Petra Pljevačića saznao da su njegovu majku ubili optuženi Stevo, Milosav, Marijan i Slavko Jovanović.

“Pljevačić je vidio njen leš, a zatim su optuženi zapalili kuću (…) Svi saslušani svjedoci Tužilaštva su potvrdili da je Pljevačić bio zdrava osoba koja nije sklona pretjerivanju, a bio je u dobrim odnosima i povezan s Jovanovićima kumstvom”, naveo je tužilac.

Stevo, Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su optuženi da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili jednu osobu.

Tužilac se također osvrnuo na drugu tačku optužnice, koja optužene tereti da su u prvoj polovini jula 1992. u selu Medoševići ubili pet civila bošnjačke nacionalnosti. Dvoje civila ubijeno je iz vatrenog oružja, a jedan udarcima u grudni koš. Optuženi su potom usmrtili djecu koju su prethodno zaključali u kući, koju su zapalili.

Na ove okolnosti iskaz je dao Mevludin Medošević, koji je kazao da su optuženi došli ispred štale u kojoj je on bio s roditeljima, sestrom i njeno dvoje djece, te je sa sigurnošću istakao da su Jovanovići nasilno ubili njegovu porodicu. Medošević je i prisustvovao ekshumaciji u blizini terena Omerove njive, gdje su i odvedeni.

“Djeca su zapaljena u kući, njihova tijela do danas nisu pronađena. Svjedok je jedini neposredni svjedok događaja, jer je uspio pobjeći. Bio je jedini na licu mjesta i on može da ispriča o događaju. On je tačan i siguran. Nema razloga da mu se ne pokloni vjera”, izjavio je tužilac.

Muratbegović je rekao da su žrtve bili civili, koji nisu nosili oružje, te da su optuženi znali za njihov status.

U završnoj riječi tužilac Muratbegović je kazao da su svjedoci Odbrana bili pristrasni, jer su u prijateljskim i bliskim odnosima sa optuženima, te im je u cilju da izbjegnu odgovornost.

“Predlažem da Sud optužene proglasi krivim, te da cijeni otežavajuće okolnosti kao što su bezobzirnost, brutalnost, neiskazano kajanje, broj ubijenih. Olakšavajuće okolnosti Tužilaštvo nije našlo”, dodao je on.

Na početku suđenja prikazan je video sa uviđaja na lokalitetu Medena glavica, u selu Zidine, te u selu Medoševići. Cilj uviđaja je bio doći do kote gdje su bile bajte optuženih i utvrditi da li se s te lokacije moglo vidjeti selo Medoševići.

Na snimku se moglo vidjeti da je mjesto Medena glavica minirano, te se nije moglo doći do bajte gdje su bili optuženi. S drugih mjesta – sela Zidine i Medoševići – mogla se vidjeti kota gdje su bile bajte, te mjesto koje je bilo minirano.

Završne riječi Odbrana su zakazane za 16. septembar.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija