Članak

Andabak: Bez saznanja o nečasnim radnjama optuženog

24. Augusta 2016.16:00
Na suđenju Zdenku Andabaku, optuženom za zločin počinjen u Livnu 1993. godine, svjedok Odbrane je kazao da nije čuo da je optuženi nekog maltretirao niti učinio nečasne radnje.

Zaštićeni svjedok SO-5, nekadašnji pripadnik brigade “Petar Krešimir IV”,  prisjetio se kako je dan pred razoružanje bošnjačkih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Livnu čuo da je u Tomislavgradu “navodno bilo razoružanje” i da će doći “i do njih”. On je kazao da mu je jedna osoba rekla da ne predaju oružje.

Svjedok je istakao da se sastao sa drugim mještanima Grboreza (općina Livno) i da su zaključili da je najbolje da vrate oružje. Istakao je da nije vidio oštećene na tom sastanku.

Optužnica tereti Zdenka Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Svjedok SO-5 je kazao da je u jutarnjim satima 21. jula 1993. godine čuo proglas preko megafona, a nakon 15 minuta na vrata mu je pozvonila vojska HVO-a.  Oni su zatražili da im preda naoružanje i rekli mu da mora ići s njima do autobusa.

Svjedok je rekao da je na kraju autobusa vidio S-1 uplakanog, ali da nije na njemu vidio povrede, niti krv. Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, precizirao je da nije prilazio S-1 u autobusu.

Prevezeni su u školu u mjestu Orguz, gdje su se, kako je rekao, prema njima humano ponašali i gdje su ostali dva do tri dana. On je naveo da tu nije vidio S-1 i da vjerovatno nije bio s njim u učionici.

Na pitanje Odbrane da li je tu bio zlostavljan ili vidio da je neko zlostavljan, SO-5 je kazao: “Nisam ništa vidio, jer nije ništa ni bilo”.

Optuženog Andabaka je opisao kao prijaznog i komunikativnog kolegu, te istakao da ga prilikom razoružanja nije vidio.

Suđenje će se nastaviti 7. septembra.

Lamija Grebo