Članak

Ristanić: Jedinice iz Bijeljine na ispomoći u Brčkom

23. Augusta 2016.13:38
Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju Đorđu Ristaniću ispričao kako su u maju 1992. godine jedinice iz Bijeljine poslate u Brčko.

Rado Danilović je kazao da je bio u grupi koja je krenula sa trga u Bijeljini, gdje im se obratio komandant Ljubiša Savić Mauzer. Kako je naveo, Mauzer im je rekao da idu da pomognu, jer su “neke ‘Crvene beretke’” u okruženju i da treba da se ponašaju “civilizovano”.

“Došli smo 3. maja predveče u kasarnu. Postrojavaju nas, bili su komandiri, ti ‘Arkanovci’ i Mauzer je bio. Komandant kasarne se obratio”, prisjetio se Danilović.

On je naveo da su bili i predstavnici vlasti i da je kasnije saznao da je jedan od njih bio Ristanić – “što je tamo bio načelnik”. Prema njegovim riječima, komandant kasarne im je zahvalio što su došli da pomognu. Svjedok nije bio siguran da li se još neko obraćao.

Prema Daniloviću, desila se pucnjava, nakon čega su krenuli prema Domu zdravlja u Brčkom. Naveo je da je vidio ranjene i mrtve te da su prespavali u jednoj zgradi, a ujutru krenuli dalje. Svjedok je rekao da je tada ranjen i kasnije prebačen nazad u Bijeljinu.

Ristanić je optužen da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva općine Brčko, od aprila do decembra 1992. godine svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon civila Bošnjaka i Hrvata s područja Brčkog. Na teret su mu stavljena ubistva, zatvaranja, prisilno preseljenje, mučenje i druga nečovječna djela.

Na pitanje Odbrane da li je osuđivan nakon rata, svjedok Danilović je odgovorio da je imao “neke probleme” i da ne zna da li je “to politika”.

Nakon dodatnih pitanja je potvrdio da je vođen postupak zbog dizanja repetitora u vazduh 1997. godine. Iako nije bio siguran da li je donesena konačna presuda, Danilović je kazao da je na kraju ishod bio “to što su bili u pritvoru”.

Suđenje će biti nastavljeno 20. septembra.

Marija Taušan