Članak

Zmijanjac: Rođak nagle naravi i sličnog lika

22. Augusta 2016.14:07
Na suđenju za zločin počinjen na području Prijedora, optuženi Dragoja Zmijanjac izjavio je da je bio na poslu kada je čuo za ubistvo Halila Dedića.

Svjedočeći u svoju korist, Zmijanjac je rekao da nije poznavao ubijenog Halila Dedića. Kako je ispričao, bio je na radnom mjestu kada je čuo da je ubijen i odlučio je o tome obavijestiti njegovog sina Halida, jer su se poznavali.

“Kada sam došao pred kuću gdje je Halid živio, zvao sam ga na kafu kako bih mu to rekao. On je pobjegao, mislio je valjda da ću mu nešto uraditi. Poslije sam tek čuo da mene spominju da sam ja ubio Halila. Ja sam im rekao: ‘Halo ljudi, pa bio sam na radnom mjestu'”, rekao je Zmijanjac.

O tom ubistvu ga, kako tvrdi, niko ništa nije ispitivao. Smatra da mu je sve to namjestila “srpska policija iz Prijedora”.

Kako je kazao, u Prijedoru je često imao problema sa srpskim stanovništvom jer mu je žena Bošnjakinja.

“Ja mogu pričati ko je to uradio i kako… Moj rođak Dragan Zmijanjac je bio u vojsci. Taj čovjek je ličio 99 posto na mene”, rekao je optuženi.

Odbrana je priložila ličnu kartu preminulog Dragana Zmijanjca, čime nastoji dokazati da je fizički ličio na optuženog.

Zmijanjac je optužen da je 24. jula 1992. iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške. Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti”.

Kako je navedeno u optužnici, Zmijanjac je 27. jula otišao do kuće u koju se sakrio sin ubijenog, Halid Dedić, i prijetio njegovoj porodici i Mileni Kragulj.

Na pitanje Tužilaštva da li poznaje Gorana Žigića, kojeg je Haški tribunal osudio na 25 godina za zločine u Prijedoru, optuženi Zmijanjac je odgovorio da ga ne poznaje i da nikada s njim nije išao u logor Keraterm.

Svjedokinja Odbrane Mira Sikirica je ispričala da je u ratnom periodu radila u preduzeću “Komunalne usluge” u Prijedoru, gdje je radio i preminuli rođak optuženog Dragan Zmijanjac.

“Bio je pijanica, teške i nagle naravi”, rekla je svjedokinja, te se prisjetila da mu je kao rukovodeće lice morala pisati disciplinske prijave zbog nedoličnog ponašanja.

Nakon što je direktor odlučio da mora dobiti otkaz, kako je navela, odlučila je porazgovarati s njim i pokušati popraviti situaciju.

“Tada mi je rekao da je ubio nekog čovjeka na Dubičkoj cesti”, rekla je Sikirica.

U unakrsnom ispitivanju, svjedokinja je rekla da to nije prijavila policiji jer ga nije ozbiljno shvatala.

Irfan Kučuković koji je također svjedočio na poziv Odbrane, ispričao da je nakon rata imao problema sa Draganom Zmijanjcem.

“Jednom prilikom u kafani, prije nekih osam godina mi je rekao: ‘Dobro ste se vi muslimani u Republici Srpskoj (RS) snašli, i istjerivao me. Ja nisam htio izaći pa mi je počeo prijetiti kako je on tako ubio nekog muslimana na Dubičkoj cesti za vrijeme rata”, rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 5. septembra.

Srđan Kureljušić