Članak

Silos: Bez maltretiranja zatvorenika

18. Augusta 2016.13:54
Na suđenju za zločine u Hadžićima, svjedoci Odbrane su kazali da je optuženi Mirsad Šabić od maja 1992. godine bio zamjenik komandira rezervnog sastava policije u Pazariću, te da ga nikada nisu vidjeli da je nezakonito postupao.

Davor Bevanda, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije u Pazariću, kazao je da je Šabić bio zamjenik komandanta rezervnog sastava policije Naila Hujića. Prema Bevandinim riječima, u  rezervnom sastavu policije bilo je Bošnjaka, Srba i Hrvata sve do aprila 1992. godine kada je srpsko stanovništvo napuštalo policiju, noseći sa sobom zaduženo oružje.

Pričajući o zadacima i obavezama rezervnih policajaca, Bevanda je rekao da oni nisu samostalno išli u akcije prikupljanja oružja i pretresa kuća, već su samo asistirali krim policiji.

“Mi smo faktički njima asistirali u obezbjeđivanju terena. Mi nismo znali kod koga idemo, niti smo imali saznanja o bilo kakvom naoružanju. To su sve imali pripadnici krim policije”, objasnio je Bevanda.

Kazao je i da su pripadnici krim policije iz kuća odvodili ljude na informativni razgovor u Društveni dom u Pazariću, te da se ne sjeća da je među odvođenim stanovništvom bilo bilo kakvog otpora.

“U akciji u kojoj sam ja jednom bio u selu Ferhatlije kod Pazarića odvedeno je oko deset osoba na informativni razgovor. Niko se od tih ljudi nije žalio, jer nije bilo nikakve sile, sa njima je normalno razgovarano”, kazao je svjedok.

Bevanda je rekao da zna da su u Osnovnoj školi “9. Maj” u Pazariću bila pritvorena lica srpske nacionalnosti, te da je o njihovom boravku odlučivala krim policija.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da nije nikada čuo, ili vidio da se prema pritvorenicima nezakonito postupalo, te da ima saznanja da su nakon granatiranja škole pritvorenici premješteni u kasarnu  “Krupa”, a kasnije najvjerovatnije u “Silos”.

Uz Šabića, za ratni zločin počinjen u Hadžićima optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember. Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Kazić komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”. Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

U nastavku suđenja iskaz je dao i Hasan Hodžić koji je tokom rata radio u kuhinji u Osnovnoj školi “9. maj” u Pazariću. Objasnio je da se u školi nije kuhala hrana, već da se tu vršila samo distribucija.

“Hrana se pravila u kasarni u Pazarićima. Mi smo je dovlačili u školu i svi zaposleni u Pazariću su jeli tu hranu. Od policajaca, komandnog kadra, izbjeglica, ali i pritvorenika koji su bili u fiskulturnoj sali”, kazao je svjedok.

Dodao je da je hrana za svakog bila ista i da nije bilo nikakve diskriminacije, te da se ne sjeća da je iko maltretirao ili zlostavljao privedena lica.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. avgust.

Dragana Erjavec