Članak

Glogovac: Negiranje zločina nad zatvorenicima

18. Augusta 2016.17:36
Optuženi Dragan Glogovac je svjedočeći u svoju korist, negirao da je zlostavljao zatvorenike u Lovačkom domu "Franjo Herljević" u selu Kamenica (općina Zavidovići).

Glogovac je rekao da nije zlostavljao, tukao i maltretirao zatvorenike u Lovačkom domu “Franjo Herljević”, i dodao da je spreman da ide na poligraf.

Na pitanje kako objašnjava da su dva svjedoka navela da je učestovao u premlaćivanju, Glogovac je pojasnio kako su oni opisivali drugu osobu sličnog fizičkog izgleda iz “Gostovačkog bataljona”.

Glogovac je optužen da je od juna do kraja avgusta 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević”. U optužnici se navodi da je Glogovac bio pripadnik Vojne policije Operativne grupe “Doboj” Devetog bataljona Prvog krajiškog korpusa VRS-a.

Glogovac je tokom svjedočenja kazao da je polovinom jula 1992. godine bio pripadnik vojne policije Petog motorizovanog bataljona, te da je jedne noći poslan u Kamenicu s ciljem pronalaska obavještajnog centra.

“Nismo našli centar niti je koga bilo u objektu. Kompletan objekat je pretresen. Soba po soba, odjeljenje po odjeljenje. Našli smo par kutija, ali nije bilo instrumenata”, kazao je svjedok.

Na pitanje da prokomentariše izjave svjedoka koji su rekli da su u julu 1992. godine bili pritvoreni u prizemnom dijelu doma, Glogovac je naveo da moguće da i oni pričaju istinu. “Moj logičan zaključak je da su oni bili dislocirani sa te lokacije pred nailazak, jer se odigravao neki kriminal”, pojasnio je Glogovac.

Dodao je da je 10. ili 12. augusta iz Doboja ponovo poslan u Kamenicu, te da je tad primjetio kamion iz kojeg je izašlo nekoliko civila, među kojima je prepoznao Omera Čamdžića, koji se družio sa njegovim ocem.

Glogovac je rekao da je u Kamenici u avgustu 1992. godine radio na prikupljanju obavještajnih podataka, te da je te podatke prenosio svom nadređenom u Doboju. Optuženi je pojasnio da se kretao na relaciji Doboj-Kamenica radi podnošenja izvještaja.

Nakon svjedočenja Glogovca, i Odbrana i Tužilaštvo su uložili materijalne dokaze.

Optužba je najavila da će urediti optužnicu, a ukoliko Odbrana ne bude imala novih dokaza, na ročištu zakazanom za 1. septembar biće iznijete završne riječi.

Albina Sorguč