Članak

Šišić i ostali: Negirao navode zaštićenog svjedoka

16. Augusta 2016.16:45
Svjedok Odbrane Muhameda Šišića i Emira Drakovca izjavio je da 27. avgusta 1992.

godine nije bio na lokalitetu Brčigovo (općina Rogatica), kako je to naveo zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH u svom iskazu.

“Nije bilo teorije, šanse, ni mogućnosti da tih dana budem u Brčigovu. Imam dokumente koji mogu potvrditi okolnosti i vrijeme mog ranjavanja”, kazao je Kasim Velić odgovarajući na pitanje Odbrane da li je 27. avgusta 1992. godine bio u Brčigovu.

U iskazu koji je dao 8. marta ove godine, zaštićeni svjedok Tužilaštva ST-2 je kazao da je do sela Brčigovo sa Pokrivenika došao sa još 22 vojnika, ali da nijednog ne može da se sjeti. On je rekao i da je kao kurir-borac došao u Brčigovo, gdje je sreo, između ostalog, i Kasima Velića.

Svjedok Velić je precizirao da je prvi put teže ranjen 15. avgusta 1992. godine i da se oko 20 dana liječio u stacionaru u Ustiprači, do 5. ili 10. septembra. Naveo je i da je 24. septembra ponovo ranjen, nakon čega se više nije vratio u bataljon.

Svjedok je sa sobom imao uvjerenje i potvrdu o ranjavanju za navedene datume, te spisak ranjenika koji su liječeni u stacionaru u Ustiprači, na kojem je bilo i njegovo ime.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je objasnio da ne posjeduje medicinsku dokumentaciju o liječenju u tom periodu, jer to tad “nije bilo moguće”. On je istakao i da je bio zbrinut kod rođaka u blizini stacionara te da je išao po medicinske potrepštine.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. avgusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kao i da je krajem iste godine na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok Odbrane Šišića i Drakovca, Selim Omeragić, nekadašnji komandir Prve čete, koja je prema njegovim riječima kasnije prerasla u Prvi rogatički bataljon, izjavio je da je od kraja jula do kraja augusta 1992. godine bio na lokalitetu Pokrivenik (općina Rogatica).

On je pojasnio da je Pokrivenik bio tri četvrtine u okruženju, te da je bio otvoren samo prema Goraždu. U Brčigovo se, prema njegovim riječima, u tom periodu nije moglo otići.

Omeragić je istakao da nije “bilo teoretske mogućnosti” da bilo ko ili veći broj pripadnika iz njegove jednice ode sa Pokrivenika do Brčigova bez njegovog znanja. Dodao je da se u Brčigovo nije moglo otići, niti poslati bilo kakva vojna pomoć krajem avgusta i početkom septembra 1992. godine.

Prema njegovim riječima, u to vrijeme nije postojala kurirska služba.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Mehmed Mahmutović, koji je kazao da je od polovine avgusta do polovine septembra bio u Brčigovu, gdje je čuvao straže i “pomagao oko kuhinje”. Istakao je da 27. avgusta nije išao iz Brčigova. Za stradanje konvoja u Kukavicama, kako je naveo, čuo je na televiziji.

On je istakao da od druge polovine avgusta do prve polovine septembra u Brčigovo nije silazila nikakva vojna formacija Armije BiH sa Pokrivenika, jer se “nije moglo ići ni tamo, ni ovamo”.

Suđenje će se nastaviti 23. augusta.

Lamija Grebo