Članak

Silos: Idealni uslovi za zatvorenike u Pazariću

15. Jula 2016.13:51
Na suđenju za zločin počinjen na području opštine Hadžići, svjedok Odbrane potvrdio je da je za vrijeme njegovog angažmana u rezervnom sastavu policije, od aprila do jula 1992. godine, optuženi Mirsad Šabić bio zamjenik komandira Policijske stanice u Pazariću.

Mustafa Karić kazao je da je komandir rezervnog sastava policije bio Nail Hujić, te da su naredbe dobijali od njega ili od šefova smjena.

“Mirsad Šabić bio je zamjenik Naila Hujića, bar dok sam ja bio pripadnik rezervnog sastava policije”, objasnio je Karić i dodao da je u rezervnom sastavu policije bio od aprila do jula 1992. godine, nakon čega odlazi u Vojnu policiju.

Prema optužnici, Šabić je bio komandir policije u Pazariću od početka juna 1992. godine.

Uz Šabića, za ratni zločin počinjen u Hadžićima optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šefik Mešanović i Nermin Kalember.

Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Kazić komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”, ali u različitim periodima.

Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Karić je izjavio da su u Osnovnoj školi “9. maj” u Pazariću bili smješteni zatvorenici srpske nacionalnosti kod kojih je pronađeno naoružanje, ali i izbjeglice iz istočne Bosne, koje su bile smještene na spratu, u učionicama.

“Zatvorenici su bili smješteni u fiskulturnoj sali. Spavali su na strunjačama, imali mokri čvor, pitku, čistu vodu, dobijali dva obroka i jeli istu hranu kao i mi. Higijena je bila za deset! Bili su to idealni uslovi!”, naveo je svjedok Karić.

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Minke Kreho da li je i on boravio i spavao u toj školi, svjedok je odgovorio da nije, ali da je tu par puta dolazio, pa je imao priliku da vidi kako sve izgleda.

Karić je kazao da optuženog Šabića poznaje od prije rata, te da je iskren i pošten čovjek.

“Čovjek o njemu samo može reći pozitivne stvari”, rekao je Karić.

Nastavak ročišta, kada će biti nastavljeno ispitivanje ovog svjedoka, zakazano je za 15. avgust.

Dragana Erjavec