Članak

Radišić: Završen dokazni postupak

Na suđenju Peri Radišiću, optuženom za zločin na području Teslića, ponovno je saslušana zaštićena svjedokinja R-1 radi određenih razjašnjenja.

R-1 je kao svjedok Tužilaštva BiH dala iskaz u januaru 2015. godine, kada je ispričala da joj je optuženi 1994. godine stavljao nož ispod vrata, prijeteći da će je zaklati. Kazala je da je tu noć sa svekrom odvedena u džamijsku kuću, gdje su izvjesno vrijeme zadržani.

Zaštićenu svjedokinju je Sudsko vijeće ponovno pozvalo, radi razrješenja nekih dilema. Na današnjem ročištu je kazala da se ne može sjetiti da li je u džamijsku kuću došla ženska osoba u pratnji vojnika.

R-1 je kazala da optuženog Peru Radišića nije poznavala i da ga je prvi put vidjela tu noć, u zimu 1994. godine, kada je došao u njenu kuću sa dvojicom momaka.

Na upit člana Sudskog vijeća, kazala je da je džamijska kuća od njene udaljena 100 metara, te da je sa Osmanom Huskićem bila u toj kući.

“Ne mogu se sjetiti da li je u džamijsku kuću došla ženska osoba u pratnji vojnika. Amira Sadikovića poznajem, ne mogu se sjetiti da li je dolazio u džamijsku kuću”, odgovorila je ona.

Tužilaštvo BiH tereti Radišića da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju i nečovječnom postupanju te prisiljavanju na rad civila bošnjačke nacionalnosti.

Radišić je optužen za odvođenje više osoba na prinudne radove, zbog čega je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest ljudi, a veći broj ih je ranjen.

Saslušanjem R-1 okončan je dokazni postupak, a završne riječi Tužilaštva BiH zakazane su za 9. septembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija