Članak

Bogdanović i ostali: Svjedok ranije presuđen za klevetu

14. Jula 2016.17:28
Odbrane optuženih za zločine počinjene u Janji ispitivale su svjedoka Tužilaštva BiH o presudi kojom je ranije proglašen krivim za klevetu, kao i o smjeni svjedoka s funkcije direktora “Semberskih novina”.

Jusuf Trbić, koji je počeo svjedočiti na ročištu održanom 16. juna, potvrdio je da je 1991. godine bio direktor i glavni i odgovorni urednik “Semberskih novina” u Bijeljini.

U tom periodu, rekao je Trbić, Srpska demokratska stranka (SDS) naložila je masovne smjene u preduzećima.

Odgovarajući na pitanje advokata Slobodana Cvijetića, branitelja Zorana Tanasića, svjedok je kazao da njegova smjena s pozicije direktora novina u februaru 1992. nije bila rezultat tih masovnih smjena. Branitelj Cvijetić je ustvrdio da je Trbić odbio prihvatiti smjenu i otići s funkcije.

“Ja tu nisam imao šta ni prihvatiti niti odbiti jer tu je odluku donijelo 13 naoružanih automatskim puškama”, izjavio je svjedok.

Na pitanje da li se može sjetiti da li je Rasim Jusufović pisao za “Semberske novine” i da li se on na njega “obrušio” zbog teksta koji je napisao, Trbić je odgovorio: “Pisao je. Rasim Jusufović se pridružio onima koji su ubijali Bošnjake i još ih pozivao da im se priključe zbog reda i mira.”

Cvijetić je rekao da je, upravo zbog ovakvih izjava na račun Rasima Jusufovića, Trbić pred Osnovnim sudom u Bijeljini 2006. godine proglašen krivim za klevetu. Branitelj je također naglasio da se Trbić trenutno nalazi u Skupštini grada Bijeljine i da podržava članove SDS-a i njihove prijedloge.

“SDS u ratu nije isto što i SDS sada, kao ni srpsko stanovništvo”, odgovorio je Trbić.

Trbić je svjedočio na suđenju za zločine u Janji za koje su optuženi Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Vlado Stjepanović, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Sava Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković.

Na teret optuženih je stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Optuženi su bili komandiri te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Prije početka unakrsnog ispitivanja Trbića, tužitelj Edin Muratbegović je predložio da se knjige čiji je autor Trbić uvedu kao materijalni dokazi jer govore o aktivnostima bitnim za ovaj predmet.

Đorđe Vasić, branitelj devetooptuženog Save Mršića, u ime svih Odbrana je kazao da se knjige ne mogu koristiti kao materijalni dokazi jer se njihovi navodi ne mogu provjeriti.

“Sud onda ne bi morao niti saslušavati svjedoke jer mnogo stvari već piše u tim knjigama”, rekao je Vasić.

Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Tužilaštva, ukazavši da “svjedoci trebaju potvrditi navode u knjigama, a ne knjiga navode svjedoka”.

Suđenje se nastavlja 25. augusta.

Srđan Kureljušić