Članak

Ristanić: Granatiranje Brčkog

12. Jula 2016.16:33
Na suđenju Đorđu Ristaniću za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Brčkog, svjedoci Optužbe govorili su o granatiranju ovog grada u maju 1992. godine.

Zaštićeni svjedok, kojem je dodijeljen pseudonim RIS-24, bio je pripadnik haubičke jedinice srpskih snaga. Izjavio je da je 4. maja 1992. počelo granatiranje po teritoriji grada Brčkog.

On je kazao da je u oktobru 1991. godine obučavao rezerviste, koji su bili u različitim službama. Kako je naveo, vršio je pripremu za neke buduće sukobe.

Svjedok RIS-24 je rekao da je 3. maja 1992. sa srpskih položaja u Slijepčevićima ispaljena granata na punkt Antunovića, gdje su bile bošnjačke jedinice. Dodao je da su se iz Slijepčevića dislocirali i da su 4. maja počeli dejstvovati po teritoriji Brčkog.

Svjedok je naveo da je za starješinu haubičke jedinice postavljen čovjek koji je bio izuzetno angažovan i odlazio na sastanke u Krizni štab.

“Tamo su donosili odluke, ja nisam mogao znati šta”, kazao je svjedok.

On je rekao da djelimično poznaje Đorđa Ristanića. Na pitanje da li ga je vidio na položajima s kojih su vršena dejstva, RIS-24 je kazao da jeste dolazio dva do tri puta, u društvu vojnih starješina.

Na pitanje Odbrane da li je dolazio za vrijeme obuke, svjedok je odgovorio da ga je vidio u vrijeme ratnih sukoba, kada su počela artiljerijska dejstva po položajima.

“Dolazili su i prije ratnih dejstava, kad su vršene pripreme, dolazili su kad su počela ratna dejstva”, napomenuo je svjedok.

Ristanić je, kao bivši predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Brčko, optužen da je od aprila do decembra 1992. godine svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon civila Bošnjaka i Hrvata s područja Brčkog, ubistvima, zatvaranjem, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok Optužbe Fadil Redžić je kazao da su 30. aprila 1992. u zrak dignuti mostovi u gradu.

On je rekao da je 8. maja 1992. godine pala granata u njegovo dvorište. Istog dana je uhapšen, ispitivan i pušten, te je otišao u Brezovo Polje kod Brčkog. Prema njegovim riječima, od 8. maja do 17. juna vršeno je etničko čišćenje Brezovog Polja.

Prisjetio se da je 17. juna odveden u fiskulturnu salu škole, a potom, kako je naveo, u zloglasni zatvor Luka.

“Nismo imali nikakve njege, higijene, hrane…”, izjavio je Redžić.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. august.

Albina Sorguč