Članak

Baotić: Optuženi odlazio u Beč

12. Jula 2016.17:34
Prvi svjedoci Odbrane na suđenju Mati Baotiću za zločine počinjene na području Orašja, govorili su o odlasku optuženog u Beč u junu 1992. godine.

Sestra optuženog, Nada Oršolić, kazala je kako je 1992. živjela u Beču. Prisjetila se kako su joj 5. juna 1992. na prvu pričest kćerke u posjetu došli vjenčani kum Pavo Kobaš, Mate Baotić i njegova porodica.

Kako je rekla, ostali su desetak dana nakon čega su se Baotić i Kobaš zaputili nazad u Orašje.

Pavo Kobaš je također rekao da je 5. juna 1992. godine otputovao u Beč sa Matom Baotićem i njegovom porodicom, gdje su ostali oko deset dana.

Na pitanje Sudskog vijeća, svjedok je rekao da taj put nema zabilježen u pasošu, kao i da im nije bila potrebna viza za prelazak granica.

Supruga optuženog, Kata Baotić, posvjedočila da je 1992. godine boravila sa djetetom u Njemačkoj dok je njen suprug Mato morao ostati u Orašju.

Ona je navela kako je u tom periodu bila trudna i kako se brinula za muža, koji je bio u Orašju, gdje se ratovalo. Jednom prilikom se žalila svojoj prijateljici te je zamolila da od svog muža koji je bio načelnik stožera brigade u Orašju traži dopuštenje da Baotić nakratko izađe iz BiH.

Kata Baotić je kazala da su se ubrzo, 13. maja 1992. godine, sreli u Zagrebu, a nakon toga otputovali u Beč kod muževe sestre.

„Ja sam sigurna da on to nije uradio, on nije takva osoba“, rekla je svjedokinja.

Baotića optužnica tereti za mučenje i zlostavljanje zatočenika u Donjoj Mahali, kao i silovanje žena srpske nacionalnosti. Prema optužnici, on je ove zločine počinio 1992. i 1993. godine kao komandir Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i upravnik logora smještenog u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali.

Svjedok Ilija Vincetić, muž prijateljice koja je tražila dopust za izlazak Baotića iz države , također je svjedočio na današnjem suđenju.

Svjedok je ispričao da se sjeća kada mu je njegova tadašnja žena zatražila da kao načelnik stožera brigade HVO-a u Orašju da dopust Mati Baotiću za izlazak iz države kako bi se mogao vidjeti sa porodicom.

Vincetić je kazao da se to dogodilo svega nekoliko dana od dovođenja ljudi iz Bukove Grede u školu u Orašju.

Suđenje se nastavlja 30. augusta.

Srđan Kureljušić