Članak

Vujović i drugi: Od pet do 12 godina za zločine u Bileći

8. Jula 2016.10:38
Sud BiH osudio je Gorana Vujovića na šest, Miroslava Duku na 12, a Željka Ilića na pet godina za zločin protiv čovječnosti u Bileći 1992. godine.

Oni su proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao.

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka kao komandir u SJB.

Ilić je osuđen kao policajac za progon, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem zatočenika.

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je nesumljivo dokazano da su svi optuženi posjedovali diskriminatorsku namjeru.

Vijeće je utvrdilo da je postojao širok i sistematičan napad vojske, policije i paravojnih jedinica Srpske Republike na civilno stanovništvo na poručju Bileće.

“Svjedoci su opisivali primjere masovnih hapšenja”, kazala je Kreho, dodavši da su bili zatvoreni u prostorijama SJB i Đačkog doma.

Ona je dodala da je bilo uhapšeno oko 150 osoba koji su bili smješteni u nehumaninim uslovima i izgladnjivani. Hapšeni su tokom juna 1992. godine, a neki su u zatočeništvu bili do 5. oktobra kada 1992. godine kada je oko 100 osoba deportovano za Crnu Goru, dok su su ostali pušteni 17. decembra 1992. godine.

Vijeće je utvrdilo da su zatočenici mučeni strujom i zlostavljanjima zadobili mnogobrojne povrede.

Od posljedica premlaćivanja polegao je Ferhat Avdić, a Sud je utvrdio da je u njegovom zlostavljenju sa još tri pripadnika policije učestovao Miroslav Duka.

Prema ocjeni Vijeća, Vujović je podržavao i omogućavao činjenje zločina, te doprinosio klimi nekažnjivosti.

Duka je osuđen da je direktno učestovao u fizičkom zlostavljanu zatočenika, te da je ubacivao dimne bombe i pucao na objekte starog zatvora i Đačkog doma u kojim su bili zatočenici.

Prilikom odmjeravanja kazne Vijeće je cijenilo da su optuženi porodični ljudi. Vujoviću je u obzir uzeto korektno ponašanje pred sudom i ranija neosuđivanost.

Od otežavajućih okolnosti za Duku je uzeta u obzir brojnost žrtava, teške posljedice, istrajnost i upornost u velikom broju radnji. Za Ilića je otežavajuća okolost bila broj oštećenih.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

Albina Sorguč