Članak

Udarac čizmom u glavu

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bihaća, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da ga je optuženi Saša Ćurguz u mjestu Ripač (općina Bihać) čizmom udario u glavu i izbio mu zub.

Muhamed Anadolac je kazao da je pred Bajram u junu 1992. na području Kulen-Vakufa (općina Bihać) počelo granatiranje, te da je on bio raspoređen na brdu iznad Orašca, gdje je proveo čitav dan, a navečer je kroz šumu krenuo prema Šrbačkom buku.

Cilj zbjega, kako je rekao, bio je da civili dođu na teritoriju pod kontrolom Ujedinjenih nacija (UN). S njim u grupi je bilo dosta civila, djece te ranjenih. Na Kliševiću je donesena odluka da svi moraju predati oružje, te da se kroz šumu upute prema Štrbačkom buku.

Anadolac je dodao da je prva instrukcija bila da stariji, iznemogli i ranjeni prvi preko mosta na Uni prijeđu na drugu stranu. On je, zajedno s još oko 46 civila zarobljen u jedan objekat, gdje su proveli noć.

“Ujutro su se otvorila vrata i izvodili su jedno po jedno. Počelo je maltretiranje, čuli su se jauci. U poslijepodnevnim satima su nam čeličnom žicom zavezali ruke i krenuli smo prema Ripču. Tada nismo znali gdje idemo. Tada sam vidio IMT servis. Izašli smo iz kamiona, odvezali žice, ali su nam ruke vezali konopcima. Bilo je verbalnih prijetnji, psovke”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je u halu gdje su bili smješteni došla grupa u kojoj je bio optuženi Saša Ćurguz, kojeg je svjedok poznavao iz škole. Među vojnicima je vidio i Željka Grujića i Željka Đukića.

“Po mojoj pretpostavci, Grujić ‘Piksi’ je bio vođa grupe. Prišli su, bilo je nekih verbalnih provokacija. Ćurguz i Grujić su prišli (…) Ćurguz je otkočio pušku i uperio je u mene. Đukić je rekao: ‘Ne sada.’ Tada sam od Đukića i Ćurguza dobio nekoliko udaraca. Ćurguz me je udario čizmom u predjelu glave. Izbijen mi zub jedan. Malo je krvi bilo”, ispričao je Anadolac.

Odbrana je svjedoku predočila dvije izjave iz istrage koje je dao 2007. i 2014. u kojima je kazao da su druge osobe uperile pušku u njega i tukle ga. Svjedok je odgovorio da ostaje pri iskazu koji je dao danas u sudnici.

Anadolac je svjedočio na suđenju Saši Ćurguzu, bivšem pripadniku Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom da je ubio trojicu od 11 zatvorenika koji su odvedeni iz “IMT traktorskog servisa” u Ripaču.

Svjedok Jasmin Vajzović je 13. juna 1992. zarobljen na Štrbačkom buku, gdje su prenoćili i dan poslije “tamićem” prebačeni u Ripač, u “IMT servis”.

”Prvi dan su došla četvorica, malo nas pošamarali. Ne mogu se sjetiti kako su izgledali. Nisam ih odranije poznavao. Ne mogu se sjetiti ko me je udario čizmom u pluća. Od udarca sam pao. Ruke su mi bile vezane žicom”, izjavio je Vajzović, koji je tog 26. juna razmijenjen.

Suđenje će se nastaviti 1. septembra.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija