Članak

Merkez i drugi: Loši uslovi u Goraždu

7. Jula 2016.16:40
Na suđenju Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću za zločine počinjene na području Goražda, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je vidio optužene tokom svog zatočeništva u Sekretarijatu unutrašnjih poslova (SUP) u Goraždu.

Milivoje Čarapić se prisjetio kako je polovinom jula 1992. godine uhapšen sa drugim stanovnicima sela Bučje (općina Goražde), te da ih je vojska odvela na Trebeško brdo, gdje je fizički i psihički maltretiran, zajedno sa drugim muškarcima.

Nakon oko sedam dana, kako je naveo, njegovu grupu je vojska sprovela do SUP-a u Goraždu. Druga grupa je ranije otišla prema Čajniču.

“Krenulo nas je 32 sa Trebeškog brda, u SUP nas je došlo 31”, rekao je Čarapić, dodavši da ih je prihvatila policija i da su bili smješteni u tri ćelije.

Svjedok se prisjetio loših uslova u ćelijama – vršenja nužde u kantu i bure, prvog kupanja nakon više od mjesec dana zatočeništva, pojave vaški, te hrane koju su dobivali jednom dnevno. Istakao je da je tokom zatočeništva izgubio oko 20 kilograma.

“Bilo je dana da se 58 sati vrata ne otvore”, kazao je svjedok, dodavši da je njegov otac tokom zatočeništva imao moždani udar, a stric pokušao izvršiti samoubistvo nakon čega je podlegao u bolnici.

Čarapić se prisjetio da su u SUP-u bili zatvoreni i sedmorica Srba zarobljenih na Trovrhu, te da je jednu noć čuo kako ih maltretiraju.

“Po priči, tada je bio načelnik Ibro Merkez. Jedne prilike smo ga vidjeli jer smo čistili kancelarije. Išao je sa štakama. A njega je mijenjao Braco Bogunić”, rekao je Čarapić i dodao da je imao saznanja da je Ešef Hurić komandir policije.

Svjedok je istakao da je Merkeza samo jednom vidio, a da im je jedne prilike “Braco Bogunović saopštio da ih puštaju” i da će biti raspoređeni po stanovima. Iz prostorija SUP-a, kako je naglasio, pušten je krajem februara ili početkom marta 1993. godine, nakon čega su Bučjani smješteni po srpskim stanovima u Goraždu, a on bio u radnom vodu. Grad je napustio 15. aprila 1994. godine.

Ibro Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić su optuženi da su na području Goražda u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine, naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranjima više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine opštine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

U unakrsnom ispitivanju, Čarapić je kazao da Merkeza nije viđao u Bučju i na Trebeškom brdu, nego samo jednom u SUP-u. Naveo je da je Bogunić par puta dolazio u dvorište gdje su bili. On je rekao da od Hurića nije primao nikakva naređenja.

Suđenje će se nastaviti 8. septembra.

Lamija Grebo