Članak

Nestanak dokumenata iz policije u Čapljini

6. Jula 2016.13:28
Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, Tužiteljstvo BiH je, uz pomoć nalaza vještaka, nastojalo dokazati strukturu i komandni lanac u vojnoj i civilnoj policiji u Čapljini 1993. godine.

Vještak Dragomir Keserović, general Oružanih snaga BiH (OS BiH), u izvještaju je iznio statusnu strukturu zapovijedanja u Policijskoj stanici (PS) Čapljina. Po njemu, na vrhu strukture je bio Nikola Zovko, kome su bili potčinjeni pomoćnici, vođe sektora i slično.

Jedan od potčinjenih bio je i Petar Krndelj, za kojeg je vještak kazao kako je rukovodio akcijom u Čeljevu. Također, vještak je rekao kako je Zovko, kao zapovjednik PS u Čapljini, iako nije bio u stanici tokom akcije niti na licu mjesta, morao znati za akciju, prije i nakon nje.

“Ne postoji niti jedan materijalni dokaz za ove tvrdnje, no to sam utvrdio sistemski, po načinu na koji inače funkcionira policija. Ovo je jako čudan slučaj, gotovo da nema nikakvih papira, nema pisanih tragova, dokumenata… Iz dnevnika događaja tih dana su istrgnute stranice… Nalaz sam sačinio uz pomoć dokumenata koji su bili dostupni te oslanjajući se na iskaze svjedoka”, kazao je Keserović.

Iako su se Obrane optuženih protivile današnjem iskazu vještaka, tvrdeći da nisu imali uvid u dokumenta koje je vještak koristio prilikom izrade nalaza, Sudsko vijeće dopustilo je njegovo izlaganje, ograničavajući ga da u iskazu govori samo o stvarima za koje ima materijalne dokaze.

Vještak je na to kazao da nema niti jedan pisani trag o tome ko je naredio i ko je rukovodio akcijom u Čeljevu. Posebice je naglasio da nema saznanja čak niti u tragovima ko je zapovijedao vojnim policajcima tokom akcije zarobljavanja na čeljevskoj Adi.

Keserović je rekao i kako nije uobičajeno da potčinjeni izdaju naredbe za akciju, no da to mogu učiniti u iznimnim, hitnim situacijama, te da nakon toga odmah moraju o svemu obavijestiti svog pretpostavljenog.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši komandir PS u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, te vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Suđenje će biti nastavljeno 12. ili 13. jula, kada će Obrane optuženih Krndelja, Raiča i Čuture unakrsno ispitivati vještaka.

Nedim Hasić