Članak

Brnjićevi susreti po Njemačkoj

6. Jula 2016.15:01
Na suđenju za zločine počinjene na području Odžaka, brat optuženog Marijana Brnjića ispričao je kako je lično odvezao svoga brata za Njemačku, gdje se s njim susretao u periodu navedenom u optužnici.

Ivo Brnjić, brat optuženog Marijana Brnjića, rekao je da je 1991. godine Marijan s njim radio u Gracu (Austrija), gdje su tada živjeli.

“Bio je tu sve dok nije 1992. godine otišao u Bosnu, gdje je ostao do 10. maja. Pokupio sam ga na kolodvoru u Zagrebu i odvezao u Njemačku” , izjavio je svjedok.

On je naveo da se sjeća datuma, jer dok je čekao Brnjića na kolodvoru, u rukama je imao “novine u kojima je pisalo da je Odžak prva slobodna teritorija u BiH”. Dodao je da je oko dva mjeseca ranije u Njemačku odvezao suprugu i djecu optuženog Brnjića.

Marijana Brnjića svjedok je, kako je kazao, sreo za oko dva mjeseca u Njemačkoj, “za vrijeme praznika Duhovi”. Ivo Brnjić tvrdi da Brnjić nije mogao izlaziti iz Njemačke.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je rekao da put od Zagreba do Njemačke kada je vozio brata, nije zabilježen u pasošu niti na jednoj od granica koje su tom prilikom prelazili.

Svjedok Šimo Bajušić je ispričao da je 1992. godine iz Švicarske “prve sedmice juna mjeseca otišao za Njemačku, na misu”. Tamo je, kako tvrdi, vidio i Marijana Brnjića sa svojom porodicom.

Svjedok nije mogao reći kojim povodom se održavala misa u Njemačkoj, ali zna da se uvijek održava prve sedmice u junu.

On je kazao da je išao na mise i narednih godina, ali, i pored insistiranja Sudskog vijeća, nije mogao reći koga je sretao tih godina, iako je za 1992. nabrojao više osoba.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je odgovorio da ne zna šta je Marijan Brnjić radio u noći 4. na 5. juni, ali da zna da je bio s njim tu, u Njemačkoj.

Brnjiću je na teret stavljeno da je između 4. i 5. juna 1992. godine, u kuću u neposrednoj blizini autobuske stanice u Posavskoj Mahali, prisilno doveo ženu srpske nacionalnosti i silovao je. Prema optužnici, on je u to vrijeme bio pripadnik 102. brigade HVO-a.

Suđenje se nastavlja 24. augusta.

Srđan Kureljušić