Članak

Susret sa Župljaninom u kafani

1. Jula 2016.14:54

U nastavku suđenja za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Kotor-Varoši, svjedok Optužbe ispričao je da je premlaćivan tokom zatočeništva u tom gradu.

Ahmet Čirkić, nekadašnji opštinski odbornik iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Kotor-Varoši, ispričao je da nakon što je zarobljen u mjestu Vrbanjci dovezen u kafanu u tom mjestu, gdje je imao susret sa Slobodanom Župljaninom zvanim Bebac.

Dodao je da mu je u kafani naređeno da napiše ko ima oružje.

“Hoćete da pregovarate, vladao si 500 godina, sada je vrijeme da je vladam. To su bile Župljaninove riječi”, kazao je Čirkić.

On je naveo da je Slobodan Župljanin naredio da njega i druge zarobljene civile voze, te da su odvedeni u Osnovnu školu u Maslovare, gdje je proveo jednu noć.

Svjedok je na pitanje Odbrane potvrdio da je to bio njegov jedini susret sa Župljninom. Odbrana je navela da svjedok u izjavi koju je dao u Banjaluci 2010. godine nije rekao da je Župljanin rekao da ih vode. Svjedok je kazao da su ga vjerovatno samo pitali gdje su odvedeni.

“Nije me pitao ko je naredio”, kazao je Čirkić.

Svjedok je slično odgovorio kao i na prethodno pitanje zašto nije za Župljaninovu naredbu i pisanje izjave kazao 1996. i 1997. godine Haškim istražiteljima.

Na pitanje člana Sudskog vijeća zašto smatra da je to naredio Župljanin, svjedok je naveo da je pomenuo vladavinu 500 godina, te da je bio nadređeni u toj prostoriji. Dodao je da je bio i dobro opremljen u maskiranoj uniformi.

Osim Župljanina za zločine u Kotor-Varoši optuženi su Boško Peulić, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, Janko Trivić i Nedeljko Đekanović. Na teret im je stavljeno da su od početka juna 1992. do sredine 1994. učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Kotor-Varoši. Terete se za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Svjedok Čirkić kazao je da su nakon noći provedene u Maslovarama prebačeni u zgradu policije u Kotor- Varoši. Prema njegovim riječima, u prostoriju u kojoj je bio ulazili su specijalci iz Banjaluke i fizički ga maltretirali.

Kako je naveo, stajao je sa rukama podignutim uz zid, a da su ga oni udarali uglavnom nogama. Sutradan je odveden na ispitivanje u zgradu policije u Banjaluci, gdje je, kako je rekao, premlaćen. Vraćen je u zatvor iza zgrade suda u Kotor-Varoši, gdje je proveo oko 400 dana.

“Svi smo maltretirani fizički. Bilo ih je nekoliko koji su nas udarali svakodnevno. Duško Maksimović je mene lično premlatio, udarao me ‘tetejcem’ u predjelu glave, izgubio sam svijest. Dolazili su u noći objesni mladići i premlaćivali”, kazao je Čirkić.

On je dodao da je nekoliko osoba podleglo od zadobijenih povreda, a tri osobe su izvedene i nisu se više pojavile.

“Prozvani su s vrata, odvedeni i nikad se više nisu pojavili”, kazao je Čirkić.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. juli.

 

Albina Sorguč