Članak

Drugačiji navodi svjedoka na suđenju Radišiću

Na suđenju Peri Radišiću za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Odbrane je potvrdio izjavu iz istrage u kojoj stoji da ga je izvjesni Zoran natjerao da udara Zulfu Memića.

Odbrana optuženog Pere Radišića je pozvala svjedoka Amira Sadikovića na okolnosti njegove izjave koju je u maju 2006. dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Na početku svjedočenja, Sadiković je rekao da se ne može sjetiti je li izvjesnog Zorana iz Mladikovine identifikovao kao osobu koja ga je ranila.

“Ne mogu reći ko me ranio. Ne mogu iza leđa vidjeti kada sam na liniju izlazio”, kazao je on.

Advokatica Vesna Tupajić-Škiljević je pročitala dio iz izjave u kojoj je rekao da ga je, na liniji Pasija glava, srpski vojnik Zoran natjerao da se skine te da maše prema liniji Armije BiH (ABiH). Nakon toga, kako stoji u iskazu, vojnik ga je natjerao da udara Zulfu Memića, a kada je to odbio, ranjen je.

Svjedok je potvrdio pročitani iskaz.

Kao svjedok Tužilaštva BiH, Sadiković je u julu prošle godine izjavio da ga je Pero Radišić natjerao da se skine, te da nije sto posto siguran da li je optuženi Radišić natjerao njega i Zulfu Memića da se udaraju. Dodao je da je tada ranjen, ali da ne zna da li je Radišić pucao.

Tom prilikom je tužilac Milorad Barašin konstatovao da je Sadiković u izjavi iz 1996. kazao da ga je ranio izvjesni Zoran, a 2007. je rekao da je to bio Pero Radišić, na šta svjedok nije mogao dati precizan odgovor šta je od toga tačno.

Radišić je optužen da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade VRS-a, učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti. Optužen je za odvođenje više osoba na prinudne radove, zbog čega je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest ljudi, a veći broj ranjen.

Suđenje će se nastaviti 15. jula.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija