Članak

Kondić šestu godinu nesposoban za suđenje

23. Juna 2016.11:48

Tim vještaka neuropsihijatara zaključio je da je Vinko Kondić, kome je zbog Parkinsonove bolesti 2010. godine prekinuto suđenje za zločine u Ključu, nesposoban za aktivno učešće u sudskom postupku.

Neuropsihijatri Zorica Lazarević i Danilo Mihajlović izvršili su vještačenje Kondića po naredbi Suda BiH u njegovoj porodičnoj kući u Bijeljini. Zaključili su da je bolest kod optuženog u zadnjem stadiju.

“On nema, niti će imati sposobnost učešća u sudskom postupku“, kazala je Lazarević.

Ona je pojasnila da je Kondić potpuno fizički nesposoban da dođe na sud, te da ima i psihičke smetnje.

Odgovarajući na pitanja tužioca Izeta Odobašića, vještaci su naveli da su imali dovoljno vremena za vještačenje optuženog i da bi zaključak bio isti i da je vještačenje obavljeno na klinici.

“Prema opštem stepenu zdravlja pacijenta odabrali smo metodologiju koja će biti primijenjena. Nismo mogli primjenili testove u kojima on ne može učestovati. On nije mogao na dva pitanja da odgovori“, kazao je neuropsihijatar Mihajlović.

Tužilac Odobašić najavio je da će Sudu predložiti prijedlog da se Kondić smjesti na kliniku i da vještačenje izvrši tim stručnjaka. Kondićev branilac, Duško Panić, kazao je da “nema komentara“.

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da će Vijeće nakon što Tužilaštvo dostavi pismeni prijedlog, donijeti odluku.

Tužilaštvo BiH tereti Kondića da je tokom 1992. učestvovao u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, te zločin protiv čovječnosti i ratni zločin na području općine Ključ.

 

Albina Sorguč