Članak

Bh. dokumente prodavali Šarićevoj grupi

21. Juna 2016.13:01
Tokom istrage u međunarodnoj akciji “Kruna” utvrđeno je da su uhapšeni lična dokumenta bosanskohercegovačkih državljana prodavali i članovima kriminalne grupe Darka Šarića u Sloveniji i Hrvatskoj.

Ovo je na konferenciji za medije potvrdio Radomir Domuzin, načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srpske (RS). Kazao je da je cijena dokumenata bila 3.000 eura.

Policija iz RS-a uhapsila je jučer osam osoba zbog sumnje da su lične podatke građana Bosne i Hercegovine prodavali stranim državljanima za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata koje su koristili pripadnici kriminalnih grupa.

Za trojicu je Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor, ne mogavši otkriti identitet tih osoba zbog zaštite istrage.

Gojko Vasić, direktor policije RS-a, potvrdio je da se nastavlja međunarodna akcija kodnog naziva “Kruna” koja je usmjerena protiv većeg broja osoba. Realizaciju istrage već nekoliko mjeseci provodi Jedinica za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije RS-a u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH.

Vasić je rekao da ima saznanja da je do sada desetak osoba dobilo “validna dokumenta BiH”.

“Na osnovu podataka koje dosad imamo, treba provjeriti da li je bilo takvih slučajeva i u drugim policijskim stanicama, s obzirom na to da je tokom istrage utvrđeno da je u ovome učestvovao i Matični ured u Sanskom Mostu i lokacije za izdavanje ličnih dokumenata u Gradišci i Srpcu”, dodao je Vasić.

Najavio je da će sljedeća aktivnost biti da se ponište sva dokumenta koja su izdata na spomenuti način te proglase falsifikatima. Prema riječima Vasića, neke osobe su mijenjale i nacionalnost da bi pribavile ovakva dokumenta, a najčešće pribavljena dokumenta koriste osobe koje su bježale od pravde.

“Osnovni problem u ovom slučaju jeste to što je dokument izdat od ovlaštene institucije i na originalnoj pasoškoj knjižici ili ličnoj karti, dok je izdat lažni identitet na osnovu imena osobe koja ne živi u BiH ili je umrla”, kazao je Vasić.

Osim u BiH, tri osobe su uhapšene u Hrvatskoj i dvije u Sloveniji.

Radi pronalaska osoba koje su predmet istrage i predmeta koji se dovode u vezu s krivičnim djelima, u Republici Srpskoj su izvršeni pretresi na osam lokacija (Banjaluka četiri, Gradiška dvije i Srbac dvije), u Federaciji BiH na jednoj (Sanski Most), u Hrvatskoj na tri lokacije, a u Sloveniji na dvije lokacije.

Prilikom pretresa pronađeno je i izuzeto oružje, veći broj falsifikovanih dokumenata, mobilni telefoni, SIM kartice za mobilne telefone, računarska i foto-oprema i drugo.

Goran Obradović