Članak

Osam osoba uhapšeno zbog prodaje ličnih podataka

20. Juna 2016.13:05
Policija iz Republike Srpske uhapsila je osam osoba zbog sumnje da su lične podatke građana Bosne i Hercegovine prodavali stranim državljanima za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata koje su koristili pripadnici kriminalnih grupa.

Među uhapšenim osobama je i jedna službenica policijskih struktura, koja je osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, osumnjičeni su lične podatke prodavali inozemnim državljanima radi izrade krivotvorenih dokumenata koje su koristili pripadnici kriminalnih skupina i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske.

Iz Tužilaštava BiH navode da su pravljeni lični dokumenti sa stvarnim podacima bosanskohercegovačkih građana a koristili su ih izvršioci najtežih krivičnih djela.

Ove osobe su uhapšene na području Banje Luke, Gradiške i Sanskog Mosta, a sumnjiče se da su od maja 2013. godine, na području Banje Luke i općina Gradiška i Srbac te šireg područja zapadne i sjeverne BiH, vršili prodaju osobnih podataka državljana BiH koji su zakonom zaštićeni.

Prema podacima Tužilaštva BiH, osumnjičeni su, vršeći ove radnje, stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Kako je saopćeno, u toku su pretresi na deset lokacija u BiH, kao i pretresi i hapšenja na području Hrvatske i Slovenije po zamolnici Tužilaštva BiH.

“Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama, nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika kaznenih djela organiziranog i cyber kriminala, a provedena akcija, kodnog naziva ‘Kruna’, predstavlja najsloženiju akciju koja obuhvata kaznena djela organiziranog i cyber kriminala na razini Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Albina Sorguč