Članak

Imovinskopravni zahtjevi za Odbranu previsoki

17. Juna 2016.13:02
Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, Odbrana optuženog Mate Baotića ocijenila je da je imovinskopravni zahtjev oštećenih u iznosu od 100.000 maraka previsok.

Braniteljica Irena Pehar je kazala da su u zahtjevu tri oštećene osobe zanemarene ostale činjenice i dešavanja koja su mogla izazvati dodatnu duševnu bol.

“Treba imati u vidu da je navedenu štetu uzrokovalo više lica, tako da nije pravedno da posljedice snosi Mato Baotić, ukoliko se dokaže njegova krivica“, rekla je braniteljica.

Nalaz vještaka, prema kojem su izrađeni imovinskopravni zahtjevi, braniteljica Pehar je nazvala“paušalnim i neuvjerljivim“.

Pehar je predložila da Sud BiH odbije zahtijev i oštećene uputi na parnicu.

Pravna zastupnica oštećenih, Nedžla Šehić, rekla je da ostaje kod imovinskopravnih zahtijeva koje je predložila na prošlom ročištu.

“Ovo je minimum minimuma u odnosu na pretrpljenu štetu“, rekla je zastupnica Šehić.

Za mučenje i zlostavljanje zatočenika u Donjoj Mahali, kao i silovanje žena srpske nacionalnosti, optužen je Mato Baotić.

Tužilaštvo BiH je na današnjem ročištu uložilo set materijalnih dokaza, čime je završen dokazni postupak Tužilaštva.

Između ostalih, priložena su izvješća iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacionog centra o aktivnosti HVO, kojim Tužilaštvo nastoji dokazati da je optuženi Mato Baotić bio pripadnik HVO, kao i da je bio na dužnosti u periodu navedenom u optužnici.

Uloženi su i zapisnici i spiskovi HVO, na kojima se nalaze imena oštećenih u ovom predmetu.

U vezi sa početkom dokaznog postupka Odbrane, predsjedavajuća Sudskog vijeća, Mira Smajlović, rekla je da ne može prihvatiti 19 najavljenih svjedoka, jer su predloženi na iste okolnosti. Kazala je da može prihvatiti trećinu od preloženog broja.

Suđenje se nastavlja 12. jula, kada će biti ispitani prvi svjedoci Odbrane.

Srđan Kureljušić