Članak

Poginuli u školi u Pazariću

16. Juna 2016.16:15
Na suđenju za zločin počinjen na području općine Hadžići, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Mirsad Šabić nije bio komandir Policijske stanice u Pazariću od maja do augusta 1992. godine, već da je komandir postao u septembru te godine.

Mirsada Šabića Tužilašvto BiH tereti da je bio komandir policije u Pazariću od 1. juna 1992. godine.

Svjedok Huso Šehić je kazao da u septembru 1992. godine postao zamjenik komandira Policijske stanice, kada je Šabić postao komandir. Prije Šabića, kako je rekao, tu funkciju je obnašao Nail Hujić.

Svjedoku je pokazan dokument Službe javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, od 26. aprila 1995. godine, u kojem se navodi da je Mirsad Šabić bio komandir 1. juna 1992. godine. Svjedok je naglasio da je siguran da je komandir postao u septembru 1992. godine.

Šehić je kazao da mu je poznato da je u Osnovoj školi “9. maj“ bio smješten određeni broj ljudi srpske nacionalnosti nekoliko mjeseci.

Naglasio je da su postojale inforamacije, te da su Srbi sa područja Pazarića i Tarčina imaju naoružanje “od sredstava veze do minobacača“.

“Imali smo svojih prijatelja, Srba, koji su nam to i potvrdili i koji su nam dali određene podatke. Na osnovu tih podataka, stihijski se krenulo u operativni rad na terenu“, kazao je svjedok.

Šehić je naveo da je Teritorijalna odbrana (TO) Općine Hadžići izdala proglas da svi Srbi predaju naoružanje koje su nelagalno zadužili. Prema njegovim riječima, bilo je onih koji su predali oružje, ali da većina to nije uradila, te da su oni “izolovani i privedeni“.

“Cilj je bio obrada za ono za što se privode. Saslušati, uzeti izjavu, da li procesuirati ili vratiti u njihove kuće, ako nisu imali osnova za zadržavanje“, kazao je svjedok.

Nakon što mu je predočena službena zabilješka od 28. juna 1992, Sakoč se prisjetio kada je iz pravca Hadžića sa srpskih položaja granatiran Pazarić, te da je jedna od granata pogodila krov škole. Tada su, kako je rekao, poginula dvojica građana srpske nacionalnosti koji su bili tu pritvoreni, a dvojica su ranjena.

Dodao je da je ranjenima u ambulanti ukazana pomoć, dok su poginuli predati porodici.

Osim Šabića, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mušanovića i Nermina Kalembera za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logoru “Silos“, kasarni “Krupa“ i Osnovnoj školi “9. maj“.

U optužnici se navodi da je Šabić od 1. juna 1992. godine bio komandir Policijske stanice Pazarić.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Šabić je bio komandir Policijske stanice Pazarić, a Kazić komandant 9. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juli.

Albina Sorguč