Članak

Tijela lancima vukli do Drine

13. Juna 2016.12:04

U nastavku suđenja za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima u februaru 1993. godine, svjedoci Tužiteljstva govorili su o odvoženju tijela ubijenih na obalu Drine.

Svjedok Dragoljub Čarkić bio je u vojnoj i radnoj obavezi tokom 1993. godine. Osim na liniji prema Žepi, gdje su mu komandovali Mikan Ilić i Krsto Papić, angažiran je i za poljske poslove u zadruzi u Prelovu jer je znao rukovati poljoprivrednim mašinama. Jedan od zadataka bio je i prevoz sijena traktorom.

Kada se vratio, kako je rekao, direktor zadruge Slavo Papić dao mu je lanac dug dva metra i kazao mu da traktorom ide ka selu Sase, “da nešto prevuče”.

“Stigao sam do crvene kuće. U snijegu su bila tijela u krvi. Ispred kuće je bio Krsto Papić i njegov vozač Duško Božić. Bilo je još ljudi. Naredio mi je da tijela prebacim do obale Drine, nekih sto metara od kuće, pored nekog drveta. Ispovraćao sam se od straha i muke. Bilo je prestrašno. Kačili su lancima za traktor po dva ili tri tijela. Jedna tura je već bila spremna. Mislim da sam išao do rijeke tri puta. Tada sam dobio dijabetes i bolestan sam i danas”, izjavio je Čarkić.

On je naveo da je, kada se vratio, otišao do direktora zadruge Papića protesirajući zbog zadatka. Rečeno mu je da je tako naredio Krsto Papić te da se tijela moraju skloniti zbog zaraze.

“Nisam znao ko su ljudi ni odakle tu, ali su brzo počeli da mi prijete nepoznati telefonom. Kazali su da ne smijem ništa o tome pričati, jer ću nestati i jer će se osvetiti mojoj porodici”, rekao je svjedok.

On je kazao kako Luku Dragičevića nije viđao u Prelovu.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade.

Svjedokinja Stanica Marković kuhala je za vojsku u školi u Prelovu. U kuhinji joj je pomagao izvjesni Mitrašin, “alkoholičar i neuračunljiv čovjek”, kako je kazala, koji joj je u pijanstvu govorio da će “pozatvarati sve Prelovljane”.

“On kad popije, svašta priča. Došao je kod mene jednog dana na rakiju i rekao da će ljude za pare optužiti da su zločinci. Sve je to govorio nakon rata”, kazala je Marković.

Suđenje će se nastaviti 11. jula.

Nedim Hasić