Članak

Smrt od premlaćivanja u “Kringsu”

10. Juna 2016.12:00
Na suđenju Mirku Vrućiniću za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Optužbe ispričao je da su zatočenici u hali frabike “Krings” teško premlaćivani i da je jedan civil podlegao od batina u julu 1992. godine.

Enes Karabeg, koji 1992. godine bio rukovodilac službe medicinske pomoći u Domu zdravlja u Sanskom Mostu, rekao je da je svim licima koja nisu srpske nacionalnosti bilo rečeno da moraju napustiti Dom zdravlja. On je ostao kod svoje kuće u Banjalučkoj ulici do 6. jula, kada je došlo do pucnjave.

“Upali su naoružani vojnici i policajci i zaprijetili nam da ne smijemo ništa da uzmemo, da moramo izaći”, kazao je svjedok i dodao da je dvoje ljudi ubijeno u tom “čišćenju”.

On je ostalim autobusima odvezen u halu “Krings”, koja je, kako je naveo, bila “dupke puna”. Prema procjeni Karabega, bilo je oko 2.000 civila.

Svjedok je dodao da je tu uglavnom bila rezervna policija, “SOS i vojska”.

Karabeg je rekao da je sutradan ujutro kamionima odvezeno oko 500 žena, djece i starih osoba, među kojima i njegovi roditelji, dok su on i brat ostali u “Kringsu”.

Prema njegovim riječima, zatočenike u hali ispitivali su inspektori policije iz Sanskog Mosta. Njega je ispitivao sudija Rajko Stanić.

“Gospodina optuženog kojem sudite, njega su zvali šefom, i Vujnića su zvali šefom”, izjavio je Karabeg.

Mirko Vrućinić optužen je da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Karabeg je svjedočio o svakodnevnim premlaćivanjima kablovima, palicama, specijalnim bičevima, rukama, nogama… Kako je naveo, na pojedine ljude su i skakali. Među posebno “ekstremnim” stražarima svjedok je izdvojio Bilbiju zvanog Bili.

Svjedok je kazao da su “posebno zvjerski” maltretirali sveštenika Iliju i hodžu Zenkovića. Karabeg se prisjetio kako je u drugoj polovini jula 1992. doveden Munib Mašić.

“Čuli smo da je tučen. (…) Ubacili su ga i onda me je jedan nabio nogom i rekao: ‘Bit ćeš gori od njega ako mu priđeš’”, ispričao je Karabeg, preciziravši da mu je to rekao jedan od rezervnih policajaca koji su unijeli Mašića.

Naglasio je da je Mašić krkljao i gubio se, te da je nakon sat vremena umro.

On je kazao da su Mašića tukli policajci koji su obezbjeđivali, a da su u smjeni taj dan bili Veselinović i Brkić.

Na pitanje Odbrane je odgovorio da ne zna da li je vršen uviđaj i da je konstatovana zadesna smrt. Prema njegovim riječima, konstatacija da je Mašić umro prirodnom smrću jeste priča za malu djecu.

Svjedok Meho Mašić je kazao da 24 godine traga za tijelom oca Muniba Mašića.

“Budite čovjek. Dođite, recite gdje su kosti mog oca ako znate”, kazao je svjedok obraćajući se optuženom.

Vrućinić mu je odgovorio da nije ni znao za smrt njegovog oca dok nije pričitao u optužnici.
Svjedok Mašić je rekao da je saznao od osoba koje su bile zatvorene u “Kringsu” da mu je otac tučen u tom objektu, a da mu je doktor Karabeg kazao da je i podlegao.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. juni.

Albina Sorguč