Članak

Naredne sedmice počinje suđenje Draganu Marinkoviću

10. Juna 2016.15:28
Naredne sedmice pred Sudom BiH počet će suđenje Draganu Marinkoviću za zločin počinjen u Milićima 1992. godine.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju Ahmetu Sejdiću, ratnom komandantu Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), zakazano je za ponedjeljak, 13. juna. Sejdić je optužen za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Rudog, Višegrada i Goražda.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH će u četvrtak, 16. juna, biti saslušani na suđenju 11 optuženih za zločine počinjene u Janji od aprila 1992. do septembra 1994. godine. U ovom predmetu su optuženi Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Vlado Stjepanović, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Sava Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković.

Isti dan bit će održana statusna konferencija u postupku protiv Edina Sakoča, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženog da je ubio dva civila srpske nacionalnosti i učestvovao u protivzakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos.

Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović izjasnit će se o krivnji u utorak, 14. juna. Oni su optuženi za ubistvo najmanje devet osoba, mučenja i premlaćivanja zatvorenika, od kojih su neki i preminuli.

Tužilaštvo BiH će u petak, 17. juna, iznijeti završne riječi na suđenju za zločin u Čajniču. Stevu, Milosava, Slavka i Marijana Jovanovića optužnica tereti, kao pripadnike Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za ubistva.

Naredne sedmice se nastavljaju i suđenja za zločine u Štrpcima, Prijedoru, Mostaru, Srebrenici, Bužimu, Kotor Varoši, Sanskom Mostu, Orašju, Bosanskoj Krupi, Derventi, Bosanskom Brodu, Goraždu i Hadžićima.

Nedim Hasić