Članak

Komšije se žalile na jauke

Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši da ga je u junu 1992. policija u tom gradu zatvorila i fizički maltretirala.

Edin Botić je rekao da su vojnici ušli u naselje Donja Varoš (općina Kotor-Varoš) 11. juna 1992. godine, nakon čega dolazi do bijega bošnjačkih civila. Narednih dana, kako je kazao, u naselje dolaze specijalci, a policija je preko megafona pozivala stanovništvo koje je pobjeglo da se vrati, te da im se neće ništa desiti.

“Mene je 17. juna odvela policija… Dolazi specijalna policija – naoružani, uniforme plave, imali su šešire kao koubojci. Ja sam bio kod komšija, ulaze, i odveli nas u kožaru. Smještaju nas u magacin. Tada počinje batinanje. Mene odvode u jednu prostoriju i počinje premlaćivanje. Oko pet-šest policajaca mene je udaralo, čime stignu, iživljavanje…”, opisao je svjedok.

Dodao je da su kod njega našli novac te da je zbog toga išao na ispitavanje. Nakon toga je pušten kući, ali je morao proći kroz formirani špalir, gdje je udaran.

Nakon pet do šest dana, kako je rekao Botić, njega i supruginog strica vojska odvodi u Osnovnu školu, gdje je proveo dva mjeseca.

“Pred školom nas ponovo udaraju čime stignu. Batinanje traje dok nismo popadali. Tu nas čuva rezervni sastav policije. Nakon dva mjeseca odvode nas iza Osnovnog suda u Kotor-Varoši, formiran je tu zatvor”, kazao je svjedok.

U tom zatvoru, kako je rekao svjedok, bio je zatvoren do kraja godine. Prema njegovim riječima, tu su se nastavila premlaćivanja.

Boško Peulić, Slobodan Župljanin, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić te Janko Trivić i Nedeljko Đukanović su optuženi da su od početka juna 1992. do sredine 1994. učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Kotor-Varoši. Terete se za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Botić je dodao da optužene tokom ratnih dejstava nije viđao.

Suđenje će se nastaviti 8. jula.

Emina Dizdarević Tahmiščija