Članak

Udarci kundakom u lice

Svjedok Tužilaštva BiH kazao je na suđenju za zločine u Bihaću da ga je optuženi Saša Ćurguz kundakom udario u lice.

Svjedok Ismet Mešić je rekao da je u junu 1992. godine sa Šrtbačkog buka (općina Bihać) odveden sa mještanima Klise, Orašca i Kulen-Vakufa u prostorije IMT servisa u Ripču, gdje su bili zarobljeni.

Kako je rekao, tu noć su ušla trojica vojnika – Saša Ćurguz, osoba nadimka Piksi i još jedno lice – koji su počeli da psuju i udaraju ljude. Prema njegovim riječima, Jasminu Vajzoviću su tom prilikom izbijeni zubi.

Svjedok je rekao da njega tu noć nije niko udarao, ali je sredinom juna zadobio povrede od optuženog Ćurguza, kojeg je i prepoznao u sudnici.

On je opisao kako su jedan dan vojnici ušli i rekli da su dobili odobrenje za klanje petorice. Izabrali su pet osoba, ali su čuli da je došlo do zarobljavanja vojnika, nakon čega su otišli.

“Kada su se vratili, sjedio sam na armaturnoj mreži, ruke mi bile svezane. Zamolio sam jednog policajca da popusti malo i uradio je to (…) Prišao mi je Ćurguz i rekao da ustanem. Kundakom me je udario u predjelu lica i rekao mi: ‘Van’. Ja sam izašao i rekli su: ‘Vodi ga odavde’ (…) Onda su me svezali i vratili u logor“, prisjetio se on.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok se nije mogao sjetiti od koga je čuo ime osobe koja ga je udarila.

Ćurguz, bivši pripadnik Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je ubio trojicu od 11 zatvorenika koji su odvedeni iz “IMT Traktorskog servisa“ u Ripaču.
Mahmut Muharemović je također svjedočio o dešavanjima u IMT servisu u Ripču, gdje je sa Šrtbačkog buka odveden u junu 1992. Kazao je da su bili smješteni u dio koji je bio odvojen armaturnom mrežom.

“Prvog dana, predvečer, došla su tri naoružana vojnika. Samim ulaskom, počela je tuča. Piksi je tukao Jasmina Vajzovića šakama u stomak, pa onda nogama. Ćurguz je tukao Dizdarević Seada – čizmom u usta ga je udario, izbio mu je sve zube. Ćurguz je zatim udario Mešić Ismeta kundakom u predjelu glave“, opisao je svjedok.

Muharemović je naveo da je za ime Saša Ćurguz čuo od ljudi koji su bili zarobljeni, a koji su s optuženim išli u školu.

“Ne mogu se sjetiti kako je izgledao. Svako se bojao za sebe, niko ne smije ništa da gleda“, dodao je on
Treći svjedok Bekir Mešić je rekao da je 13. juna 1992. godine sa još 42 osobe zarobljen u IMT servisu Ripač, koji je bio okovan metalnom konstrukcijom. Prisjetio se da je prvi dan njihovog boravka došla grupa vojnika u maskirnim hlačama i sa palicama.

“Oni kad ulaze u prostoriju da tuku, mi pognemo glave, jer ako ih pogledamo u oči odmah izaberu nekoga. Čuo sam od drugih da su se zvali Ćurguz i Piksi – neki su ih prepoznali“, ispričao je on.

Suđenje će se nastaviti 7. jula.

Emina Dizdarević Tahmiščija