Članak

Bjesomučno udaranje snimali kamerom

8. Juna 2016.16:32

This post is also available in: English

Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (opština Zavidovići), svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su da su ih u julu 1995. godine zarobili pripadnici odreda “El Mudžahidin” i odveli u kamp Gostoviće, gdje su ih fizički maltretirali, a jednog zarobljenika ubili odsjekavši mu glavu.

Miodrag Samac, nekadašnji pripadnik Prnjavorske lake brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izjavio je da je 21. jula 1995. godine zarobljen na vozućkom ratištu sa još trojicom saboraca. Naveo je da su ih zarobili pripadnici odreda “El Mudžahidin”, odnosno “vojnici koji nisu bili sa naših prostora”.

“Mi smo mislili da su to pripadnici Armije BiH (ABiH). Međutim, ti ljudi nisu sličili našim ljudima. Bili su tamnoputi, neki su imali velike brade i jako loše su pričali naš jezik”, objasnio je Samac.

Dodao je da su ih nakon zarobljavanja odveli u selo Livade, gdje su, zavezani žicom, bili smješteni u jednoj kući u kojoj je bilo i drugih zarobljenika.

“Tako vezane, bjesomučno su nas udarali. Bjesomučno. Upotrebljavali su i elektrošokove svuda po tijelu, a dok su nas tukli i maltretirali, sve vrijeme su nas snimali kamerom. Ja sam padao u nesvijest nekoliko puta, sa sve žicom koja je bila oko mog vrata, vezana za ruke i noge”, prisjetio se Samac.

On je kazao da su zarobljenici iz Livada 23. jula 1995. godine odvedeni u kamp odreda “El Mudžahidin” u Gostovićima.

“Izvodili su nas na igralište, između tih bijelih šatora, pljuvali nas, udarali od glave do pete. Jedne večeri natjerali su nas da legnemo na stomak, te su nam zavezali oči. U tom trenutku jedan od zarobljenih, Gojko Vujičić, rekao im je da će ih sve pobiti, te se ubrzo nakon toga čuo pucanj, povik ‘Alahu ekber!’ i jedan tup udarac”, ispričao je Samac.

On je dodao da su im nakon toga skinuli povez sa očiju, primakli glavu ubijenog Vujičića i kazali: “Ljubi brata!”

“Glavu su nakon toga stavili na kuku za meso i stavili u prostoriju gdje smo bili zatvoreni”, objasnio je svjedok.

Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa ABiH, optužnica tereti da nije spriječio ubistva i nečovječno postupanje pripadnika odreda “El Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Prema optužnici, pripadnici ovog odreda su u mjestu Livade ubili Momira Mitrovića i Predraga Kneževića odsjekavši im glave, koje su pokazivali drugim zarobljenicima, a u Kamenici su ubili Gojka Vujičića, kojem je također odsječena glava.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Velibor Tošić, nekadašnji pripadnik civilne zaštite Prnjavorske lake brigade VRS-a koji je takođe zarobljen i doveden u mjesto Livade.

Tošić je potvrdio da su u kampu u Gostovićima pripadnici odreda “El Mudžahidin” ubili Gojka Vujičića tako što su mu odsjekli glavu, te tjerali druge zarobljenike da tu glavu ljube.

On je napomenuo da je sa ostalim zarobljenicima u kampu u Gostovićima bio do avgusta, kada ih sve premještaju u Kazneno-popravni dom u Zenici.

Naredno ročište zakazano je za 13. juli, kada će Tužilaštvo ispitati još dva svjedoka.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English