Članak

Priznali krivicu za zločine u Bosanskom Novom

6. Juna 2016.15:30

Državno tužilaštvo predložilo je kazne zatvora od pet do sedam godina za Stojana i Zorana Kenjala, te Dragana Balabana, koji su postigli sporazum o priznanju krivice za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bosanskog Novog.

Stojan i Zoran Kenjalo, te Dragan Balaban, optuženi su za ubistvo, prisilno preseljenje i mučenje civila bošnjačke nacionalnosti iz zaselaka Ekići i Alići (općina Bosanski Novi). Optužnica je potvrđena 29. aprila 2016. godine.

Optuženi su se na današnjem ročištu izjasnili krivim.

“Ja sam sto posto kriv. Priznao sam još u Banja Luci prije devet godina“, kazao je optuženi Balaban.

Sutkinja Mediha Pašić je kazala da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (Tužilaštvo BiH) za Stojana Kenjala i Dragana Balabana predložilo zatvorsku kaznu od pet do sedam godina, a za Zorana Kenjala kaznu od pet do šest godina.

Ona je istakla da su se prema sporazumu, optuženi obavezali da nakon prihvatanja sporazuma lično daju izjavu kojom će izraziti pokajanje pred žrtvama, kao i da su prihvatili da će sarađivati sa Tužilaštvom BiH i eventualno sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i ustupiti sve informacije o događajima na području Bosanskog Novog.

Tužiteljica Eldina Biuk uložila je 139 dokaza, među kojim su zapisnici o saslušanju za oko 35 svjedoka, zapisnici o ispitivanju tada osumnjičenih Stojana i Zorana Kenjala, te Dragana Balabana, borbeni izvještaji komande Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), zapisnici o ekshumacijama, DNA nalazi, te izvodi iz matičnih knjiga umrlih i rođenih za više osoba.

Sud će odluku o sporazumu o priznanju krivice saopštiti 9. juna.

Lamija Grebo