Članak

Oštećena se osjeća manje vrijednom zbog silovanja

6. Juna 2016.12:45

Na suđenju za zločine počinjene na području Foče, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine zaključio je kako su oštećenoj S–1 umanjene životne sposobnosti, te kako pati od trajne promjene ličnosti i depresije zbog silovanja 1992. godine.

Vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić rekao je da je po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine (Tužilaštvo BiH) izvršio psihijatrijski pregled oštećene S–1, te analizirao posljedice prisilnog seksualnog čina.

Iz pregleda i obimne medicinske dokumentacije, Kučukalić je zaključio da su dešavanja kroz koja je oštećena prošla, uključujući višestruka silovanja, prouzrokovala trajne psihološke probleme.

Najvidljivije smetnje su PTSP, trajne promjene ličnosti uslijed straha i traume, kao i hronična depresija.

“Osjeća se manje vrijednom, izgubila je samopoštovanje, te zbog toga ne želi komunicirati sa muškarcima. Boji ih se, mrzi ih“, rekao je vještak.

Kučukalić je također konstatirao da su oštećenoj uslijed duševne boli umanjene životne sposobnosti.

“Ne smijemo zaboraviti da je bila u sedmom mjesecu trudnoće kada je silovana“, rekao je vještak.

U unakrsnom ispitivanju, vještak je pojasnio da nije upoznat sa iskazom oštećene za vrijeme glavnog pretresa, te da nema podataka o njenom psihičkom stanju prije perioda navedenog u optužnici.

Optužnica tereti Krstu Dostića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), između aprila i augusta 1992. godine došao u kuću S–2 u naselju Ljubovići (općina Foča) u kojoj je bila S–1 sa djecom, te joj naredio da izađe s njim, a potom je silovao.

Na pitanje Sudskog vijeća da li je u sklopu analiziranja uzeo u obzir da je oštećena silovana od strane više lica a ne samo od optuženog, vještak Kučukalić je naveo da je to uzeo u obzir, te da ta činjenica ne mijenja rezultat njenog psihičkog stanja kao ni procjenu vještačenja.

Tužilaštvo BiH je na kraju ročišta uložilo set materijalnih dokaza među kojima i psihijatrijski nalaz i medicinsku dokumentaciju oštećene S–1, zapisnik o prepoznavanju optuženog na fotografiji, kao i izvod iz matične knjige rođenih za sina oštećene, čime se nastoji dokazati da je u periodu po optužnici S–1 bila u drugom stanju.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Srđan Kureljušić