Članak

Za ubistvo 20 civila iz voza 11 optuženih

2. Juna 2016.12:45

Sud BiH donio je odluku da se postupak protiv Miodraga Mitrašinovića, optuženog za zločin počinjen u Štrpcima (općina Rudo), spoji sa predmetom u kojem su optužena još desetorica za isti zločin.

Spajanje postupaka predložilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, jer je riječ o istom krivičnom djelu. Tužilac Emir Neradin pojasnio je da je Mitrašinović bio nedostupan kada je podignuta optužnica protiv ostale desetorice.

“Tužilaštvo još nije izvodilo dokaze koje se odnose na radnje izvršenja Miodraga Mitrašinovića, te tražimo da se vodi jedan jedinstven postupak“, kazao je Neradin, obrazlažući suđenje koje se vodi protiv deset optuženih pred Sudom Bosne i Hercegovine (Sud BiH).
Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog spajanja postupka zbog efikasnosti i ekonomičnosti.

Prije donošenja odluke o spajanju postupaka, tužilac Neradin je pročitao optužnicu i iznio uvodne riječi u postupku protiv Mitrašinovića.Prema optužnici, 20 putnika oteto je iz voza koji je 27. februara 1993. godine saobraćao na relaciji Beograd – Bar. Putnici koji su oteti na stanici Štrpci, odvedeni su u selo Prelovo, gdje su zlostavljani i mučeni, a potom ubijeni na obali rijeke Drine. Do danas, pronađene su kosti samo četiri putnika.

Žrtve su bili civili, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, državljani Srbije i Crne Gore, jedna osoba hrvatske nacionalnosti iz Beograda, kao i jedan nepoznat putnik afro-azijskog porijekla.

U Srbiji se zbog ovog zločina vodi postupak protiv pet osoba.

U uvodnoj riječi, Neradin je naveo da će uvjeriti Sud BiH da je Mitrašinović počinio radnje koje mu se stavljaju na teret, te da će to rezultirati osuđujućom presudom.

Petko Pavlović, branilac optuženog, je na početku suđenja kazao da će Odbrana uvodnu riječ iznijeti nakon provođenja dokaza Optužbe.

Za isto djelo kao i Mitrašinović, optuženi su i Luka Dragičević, Boban Inđić, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Mićo Jovičić.

Prema optužnici, Luka Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade.

Albina Sorguč