Članak

Hapšenje teško preko sto miliona maraka

31. Maja 2016.12:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Sinišu Macana, bivšeg direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja.

Prema Tužilaštvu BiH, Macan je osumnjičen za nezakonitosti u procesu izbora preduzeća “Mühlbauer” za učešće u izradi ličnih dokumenata za građane BiH.

“Navedenim nezakonitostima, ovom preduzeću omogućeno je da, dobijanjem posla i formiranjem i određivanjem cijene dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist. Vrijednost navedenog ugovora veća je od sto miliona maraka”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Istraga protiv Macana počela je prije dvije godine, u junu 2014., nakon što je SIPA počela provjere u vezi s ugovorom vrijednim 104 miliona maraka s banjalučkom firmom “Mühlbauer”. Ugovor o štampanju ličnih karata i vozačkih dozvola je potpisan nakon direktnog pregovora, bez tendera, uz saglasnosti Vijeća ministara.

“Mühlbauer” je firma u kojoj istoimena njemačka kompanija ima 60, a banjalučka firma “Nites” 40 procenata vlasništva. “Nites” je osnovan u Banjoj Luci prije devet godina.

U vrijeme kada “Mühlbauer” potpisuje ugovor sa IDDEEA-om, direktor firme je Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH. Petrović brzo, nakon potpisivanja ugovora, odlazi s direktorske pozicije.

Prema dostupnim informacijama, istraga u vezi s ovim milionskim ugovorom otvorena je nakon izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH.

Tužilaštvo BiH je istragu u ovom predmetu otvorilo nakon što su se pojavili navodi da bi “Mühlbauer” mogao da dobije tender za ugradnju beskontaktnih elektronskih elemenata u bh. pasoše i lične karte.

Macanu je oduzet pasoš BiH kako bi ga se spriječilo u eventualnom bijegu iz zemlje. On je jutros, dvije godine nakon spominjanja prvih detalja afere, uhapšen u svom stanu u Banjoj Luci.

Nedim Hasić