Članak

Ulasci i premlaćivanja

30. Maja 2016.16:55

Svjedoci Državnog tužilaštva prisjetili su se tortura koje su doživjeli 1992. godine u zgradi iza suda u Kotor-Varoši.

Šefik Varošić iz Vrbanjca (općina Kotor-Varoš) ispričao je kako je 25. juna, zajedno sa svim muškarcima iz tog mjesta, kamionom odvezen u zatvor koji se nalazio u zgradi iza suda.

“S kamiona te povuče lijevom rukom, pa te udari desnom i onda te tuče nekom granom, pa u špalir do ulaza u zgradu. Nema onog ko nije tučen”, prisjetio se svjedok dolaska u zatvor.

Varošić je rekao da je nakon prijave odveden je u sobu “broj 1”, koja je bila sedam sa pet metara, a koju je dijelio sa još 76 muškaraca.

Prostorija u kojoj je proveo 65 dana imala je dva mala prozora koja se nisu mogla otvoriti. Prema njegovim riječima, bilo je užasno zbog velikog broja ljudi.

“Do sedam navečer si mogao ići u WC i onda ga zaključaju. Hranu dobiješ jedan dan ujutru, jedan uvečer, ali i to što dobiješ bude pokvareno. Stražari nam nisu stvarali probleme, samo su znali pustiti neke ljude koji su nas tukli”, istakao je svjedok.

Varošić je kazao da su ljudi koje su stražari puštali, jedne prilike izveli čovjeka koga su tukli dok nije podlegao.

Na pitanje da li je odvođen na radove, svjedok je odgovorio da je bio toliko isprebijan da njega nisu ni mogli izvoditi.

Varošić je svjedočio na suđenju Savi Tepiću, Dušku Maksimoviću, Dušku Vujičiću, Radojku Keveroviću i Iliji Kurušiću za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Sulejman Varošić je ispričao kako je došao iz Njemačke u Vrbanjce kod porodice na Bajram i da je sa ručka odveden, s drugim muškarcima u zgradu iza suda.

On je rekao da je u prostoriji “broj 3”, koja je bila dimenzija četiri sa šest metara, proveo četiri mjeseca, s još 70-ak ljudi.

“Prozori su bili okovani, da se ne vidi. Pod je bio betonski. U toj prostoriji ništa nije bilo. Donijeli su nam jednu kantu, u koju smo vršili nuždu. Hrana je nekad bila svako 12, a nekad svako 24 sata. Najgore je bilo kada su vojnici dolazili s ratišta. Ako su ljuti, izvode i tuku koga hoće”, kazao je svjedok.

Varošić je rekao da je njegova familija zahtijevala da ga puste, jer je bio nevin tu, i nakon što je Općina dala odobrenje za njegovo puštanje, izvjesni komandant Pejić je došao po njega.

Suđenje se nastavlja 6. juna.30

Ajla Gežo