Članak

Ubistva četiri Bošnjaka

27. Maja 2016.13:35
Na suđenju Mirku Vrućiniću za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedoci su govorili o saznanjima o ubistvu četiri Bošnjaka 1992. godine.

Mujo Jašarević je ispričao da je Ferizu Šabanoviću i Edinu Džafiću povremeno nosio hranu dok su se oni krili u niskom rastinju u mjestu Trnova (općina Sanski Most).

Jašarević je kazao da je Šabanovića i Džafića zadnji put vidio 10. oktobra 1992. godine, istaknuvši da su “bili u lošem stanju”.

“Feriz je rekao da ne može više izdržati, ili će se predati ili ubiti”, kazao je svjedok, dodavši da su se oni krili od maja do oktobra 1992. godine.

Nakon što je čuo da se predao Feriz i da je odveden u Policijsku stanicu u Sanskom Mostu, kako je Jašarević naveo, vojska ili policija je zarobila Edina.

On je rekao kako je poslije dva ili tri dana od komšije Aziza čuo da su Ferid, Edin i još dva čovjeka odvedeni u “Muhin Mejdan” i ubijeni pored ceste. Komšija mu je, kako je pojasnio, kazao i da je čuo pucnjavu i vidio Duška Zorića, navodno šefa policije u Sanskom Mostu, kako ide prema tom mjestu gdje su ubijeni, te je vidio neku mašinu.

Komšija je, kako je naveo svjedok, rekao i da je vidio tijela ubijenih. Dva ili tri dana kasnije, svjedok je zajedno sa još jednom osobom otišao do mjesta gdje su ukopani. Tvrdi da je primijetio da je kopano mašinom i da su bili tragovi krvi i točkova.

Osim Ferida i Edina, svjedok je, kako je kazao, poslije rata saznao da su ubijeni hodža iz Hrustova i neki Kamber.

Jašarević je svjedočio na suđenju Mirku Vrućiniću, koji je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Svjedok Amir Talić je potvrdio da je sa Jašarevićem išao na mjesto gdje su zakopane te četiri osobe. Potvrdio je i da je išao i na ekshumaciju tih osoba kao novinar i prepoznao je “Edina, kojem su ruke bile svezane na leđima”.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. juni.

Albina Sorguč