Članak

Upitan datum kada je Šabić postao komandir

19. Maja 2016.13:48

Na suđenju za zločin počinjen na području općine Hadžići, svjedok je kazao da je moguće da su netačni podaci koji se navode u dokumentima, da je Mirsad Šabić bio komandir Policijske stanice Pazarić od 1. juna 1992. godine.

Svjedok Mujo Ibrica, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, rekao je da je moguće da ima grešaka u dokumentima koji se odnose na Šabića a koje je on potpisao. Pojasnio je da su mu saradnici sačinjavali dokumente.

Ibrica, koji je prethodno svjedočio u korist Tužilaštva BiH, kazao je da “dopušta da 1. juni nije tačan” datum postavljanja Šabića za komandira Policijske stanice u Pazariću, koja je bila u sastavu SJB-a Hadžići. Ono što može potvrditi jeste da je Šabić bio komandir u novembru 1992. godine.Prema dokumentu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, Šabić je od 9. januara 1993. do 23. decembra 1995. vršio dužnost komandira policijske stanice u sastavu SJB-a Hadžići.

Prema ratnom biltenu od 19. augusta 1992., policijske snage su položile zakletvu mladoj Republici BiH, a u sudnici je prikazan videosnimak s te manifestacije.

“Bio sam i učesnik te zakletve”, kazao je svjedok, dodavši da bi među policajcima koji su polagali zakletvu mogao biti Mirsad Šabić, ali da je slika nejasna.

Osim Šabića, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Nezira Kazić, Bećira Hujić, Halida Čovića, Šerifa Mušanovića i Nermina Kalembera za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenih u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj.

U optužnici se navodi da je Šabić od 1. juna 1992. godine bio komandir Policijske stanice Pazarić.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Šabić komandir Policijske stanice Pazarić, Kazić komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH).

Hujić je, kako smatra Tužilaštvo BiH, bio upravnik i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije je obavljao i Halid Čović. Mešanović je, kako se navodi u optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, dok je Kalember bio stražar u “Silosu”.

Na ovom suđenju je Odbrana Fadila Hujića uložila veći broj materijalnih dokaza koji su prezentovani prilikom saslušanja svjedoka Mirsada Ćatića i vještaka Asima Džambasovića. U dokazima je Ćatićeva knjiga “Sjena nad Igmanom”, te Đambasovićeva vojna ekspertiza.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. juni, za kada je planirano saslušanje dva svjedoka Šabićeve Odbrane.

Albina Sorguč