Članak

“Crvene beretke” u Brčkom

17. Maja 2016.16:01
Na suđenju za zločin počinjen u Brčkom, bivši pripadnici policije govorili su o početku rata te o noći kada su odvedeni u kasarnu Jugoslovenske narodne armije (JNA), kada su čuli kako premlaćuju dvojicu Brčaka, za koje su kasnije saznali da su ubijeni.

Mirsad Haserić, nekadašnji komandant saobraćajne policije, ispričao je da su krajem aprila 1992. godine u Brčkom počele da se dešavaju “neke neprirodne stvari”, te da su se u gradu pojavila uniformisana nepoznata lica – pripadnici paravojnih formacija.

“U grad su ušle ‘Crvene beretke’, paravojne formacije koje su pravile haos po gradu”, rekao je Haserić i dodao da je stanje u Brčkom do rušenja mostova bilo relativno dobro, ali da se 30. aprila 1992. godine – sve raspalo.

Objasnio je da su vojska i policija imale zajedničke punktove na mostu, odnosno na ulazu u grad, te da je 30. aprila 1992. u večernjim satima obaviješten da je vojska napustila punktove i da su na ulazu ostali samo pripadnici policije Brčkog.

“Nakon par sati sam čuo da je neko i policiju razoružao na mostu. Otišao sam do tamo i shvatio da policije zaista nema na punktovima. Krenuo sam ka sredini mosta, i nešto mi je govorilo da se sve ovo neće dobro završiti. Samo sam izgovorio: ‘Ljudi, bježite s mosta’ – i bacio se u prve vreće pijeska koje sam vidio. Tada je sve eksplodiralo”, kazao je svjedok Haserić.

Prema njegovom iskazu, na mostu je bilo ranjenih i poginulih, a pokušaj uviđaja organizovala je policija.

“Mi smo pokušali tada da stupimo u kontakt sa političkim vrhom, ali to se sve nakon par sati raspalo. Imali smo informaciju da su u grad tada ušle razne paravojne formacije, i sutradan, 1. maja, ja sam otišao do policijske stanice, gdje je još mali broj policajaca radio”, ispričao je svjedok.

Dodao je da je sa kolegom Ivanom Krndeljom, po izlasku iz stanice, vidio da se zgradi približavaju paravojne formacije. Sa Krndeljom je autom otišao do mjesta Rahić, gdje se nalazila rezervna stanica milicije, u koju su se “sklonili” pripadnici policije bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

“Naš pretpostavljeni Zlatko Jašarević nazvao nas je i rekao da se vratimo u našu stanicu u Brčko, da će sve biti OK i da ćemo svi zajedno raditi. Nas četvorica smo poslušali i vratili se, međutim u stanicu su počeli da dolaze neki čudni ljudi i ja sam vidio da je vrag odnio šalu”, kazao je Haserić.

Kako je naveo, ti “čudni ljudi” su bili u uniformama i naoružani, a među njima je bilo i oficira, pripadnika Specijalne jedinice “Crvene beretke”.

“Nas je bilo osam kojima je rečeno da nismo više poželjni, da ostavimo oružje i da ne smijemo više izlaziti. Zatvorili su nas u kancelariju, odakle nas nakon par sati prebacuju u kasarnu Jugoslovenske narodne armije (JNA), gdje ostajemo do 25. maja”, objasnio je svjedok.

Dodao je da za vrijeme zatočeništva nisu mogli nigdje da izlaze, da ih je čuvala Vojna policija, te da su kroz rešetke vidjeli da su jedne večeri u kasarnu doveli dva Brčaka, koje su te noći udarali.

“Nismo spavali koliko su ih udarali. Ja ih više nikada nisam vidio, tek nakon izlaska sam čuo da su ubijeni”, izjavio je svjedok i dodao da je iz kasarne krajem maja prebačen u Ugljevik, pa u logor Batković, odakle izlazi 15. jula 1992. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je ponovio da je vidio kada su dvojica Brčaka zatvoreni, ali da nije vidio ni ko ih je ubio, a ni kada su ubijeni.

Đorđe Ristanić je, prema optužnici, kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Brčko, od aprila do decembra 1992. godine svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon civila Bošnjaka i Hrvata s područja Brčkog, ubistvima, zatvaranjem, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Optužen je za zločine počinjene nad više stotina civila koji su tokom 1992. godine bili nezakonito zatvoreni u zgradi policije, Domu zdravlja, logoru Luka, preduzećima “Laser” i “Partizan”, kao i u garnizonu JNA, gdje su zatočenici zlostavljani i ubijani.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Ivan Krndelj, takođe nekadašnji pripadnik policije u Brčkom, koji je zajedno sa Haserićem bio zatvoren u kasarni JNA početkom maja 1992. godine.

Krndelj je potvrdio da su osim njih u kasarni bili i drugi zatvorenici, koji nisu bili u istoj prostoriji, ali su vidjeli da su bili “izloženi maltretiranju” i to kada su u kasarnu došli Arkanovi ljudi.

Oba svjedoka su na današnjem suđenju kazala da optuženog Ristanića poznaju iz Brčkog, iz viđenja, te da znaju da je bio predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Brčko.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juni, kada će Tužilaštvo ispitati još dva svoja svjedoka.

Dragana Erjavec