Članak

Civili smješteni u kasarnu “Moše Pijade”

Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, prvi svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u kasarni “Moše Pijade” u tom gradu 1992. godine formiran sabirni centar u koji su bili smješteni civili.

Radovan Škrbić je ispričao kako je u maju 1992. godine imenovan za vršioca dužnosti komandanta bataljona Vojne policije, koja je bila smještena u kasarni “Moše Pijade” u Bileći.

Naveo je da je u dijelu kasarne formiran sabirni centar sa civilima. Kako je kazao, civili su bili smješteni u podrumskoj prostoriji – bivšoj streljani, kao i u prizemlju i na spratu zgrade, gdje su bile učionice i kupatilo.

“U sabirnom centru su bili uglavnom muškarci koji su dovedeni s terena, bio je jedan čovjek sa dubrovačkog ratišta i jedna medicinska sestra. Centar je bio obezbjeđivan, vod je bio formiran iz sastava Vojne policije. Oni su se nalazili na ulazu. To je bilo fizičko obezbjeđenje”, prisjetio se on.

Škrbić je ispričao da je sabirni centar formiran po komandi korpusa, a da je komandir obezbjeđenja bio Boris Bošnjak. Prema svjedoku, upravnik i komandir korpusa su izdavali naređenja Bošnjaku.

Poslije razmjene civila, svjedok, kako je rekao, više nije viđao Bošnjaka, napomenuvši da ga danas ne bi mogao prepoznati.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da Bošnjak nije mogao donositi odluke ko će biti zatvoren, te pretpostavlja da nije odlučivao o broju zatvorenika.

Škrbić je svjedočio na suđenju Borisu Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliji Đajiću, optuženima za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od maja do augusta 1992. godine. Bošnjaku, Mavraku, Grubačiću i Đajiću na teret je stavljeno da su svakodnevno učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik 7. bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) te je obavljao dužnost kamandanta straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Svjedok Dušan Koprivica je rekao da je u maju 1992. godine kao vozač došao u bataljon Vojne policije u Bileći. Kazao je da je raspoređen u kasarnu, gdje je bio sabirni centar, te je njegovo zaduženje bio prevoz hrane.

“Upravnik sabirnog centra je bio Mišo Soldo. Boris Bošnjak je bio tu kao glavni. Kada sam prekomandovan u sabirni centar, javio sam se Borisu”, izjavio je Koprivica.

On je rekao da su vojni policajci obezbjeđivali ljude i objekat, te da civili nisu mogli izlaziti iz centra.

Na upit je li bilo fizičkog maltretiranja, svjedok je odgovorio da nije vidio da je neko maltretiran, i da su civili razmijenjeni u ljeto 1992. na ulazu u Stolac.

Svjedok je u sudnici prepoznao optuženog Bošnjaka, kao i Grubačića i Đajića. Kazao je da je Grubačić bio s njim u Vojnoj policiji, ali da se ne može sjetiti je li Đajića viđao u sabirnom centru.

Suđenje će se nastaviti 24. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija