Članak

Ubistva i višesatna premlaćivanja u Kotor-Varoši

Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva se prisjetio hapšenja, ubistava i višesatnog premlaćivanja muškaraca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u junu 1992. godine.

Svjedok Sejfo Bilić je rekao da je 10. juna 1992. sreo rezerviste, koji su rekli da idu na zadatak, a da je narednog jutra čuo da je Kotor-Varoš blokiran. On je naveo da je stanovništvo naselja Kukavice (općina Kotor-Varoš) otišlo u šumu, gdje su se sakrivali.

Sredinom juna, kako je kazao Bilić, sa još jednim čovjekom krenuo je po hranu kada su ih u selu Zebe zaustavili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i rezervnog sastava policije. Rečeno im je da idu kućama, te da ostali iz šume dođu.

“Vojska i policija je hodala… Non-stop se pretresalo. Stalno se ulazilo. To je trajalo desetak dana. Probudila me je 25. juna eksplozija, vika, dreka, zveka oružja. Zatvorili su oko 100 muškaraca Bošnjaka i nekoliko Hrvata, a žene i djecu su skupljali pred neku garažu. Nakon toga je počelo paljenje kuća. Ispred Stipine kuće je petero strijeljano”, prisjetio se svjedok.

On je rekao da su nakon dva sata muškarci u koloni odvedeni u ispred Doma zdravlja u Kotor-Varoši, gdje ih je bilo oko 80. Prema riječima Bilića, na putu prema Domu zdravlja je ubijeno 25 ili 27 muškaraca, a tijela su ostavljana na putu.

“Mi smo bili osuđeni na smrt. Ispred Hitne pomoći je nastala opšta tuča. Bilo je raznih uniformi i formacija. Tukli su nas između stare zgrade i Hitne pomoći. Tukli su nas do besvijesti, to je satima trajalo…”, ispričao je on.

Bilić je naveo da je “agonija iz Doma zdravlja” trajala oko pet sati, nakon čega su odvedeni u stari zatvor u Kotor-Varoši, koji se nalazi iza zgrade Suda. Kazao je da iz njegove prostorije nije bilo izvođenja, ali da iz drugih jeste.

Svjedok je rekao da je 19. jula 1992. godine razmijenjen, te da je nekoliko mjeseci poslije organizovanim autobusima napustio Kotor-Varoš i otišao u Travnik.

Boško Peulić, Slobodan Župljanin, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, te Janko Trivić i Nedeljko Đukanović su optuženi da su od početka juna 1992. do sredine 1994. učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Kotor-Varoši. Terete se za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe pripadnika VRS-a, Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Svjedok Bilić je kazao da optužene nikada nije vidio.

Suđenje će se nastaviti 10. juna.

Emina Dizdarević Tahmiščija