Članak

Civili u Podvranu se slobodno kretali

11. Maja 2016.17:20

Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, svjedoci Optužbe izjavili su da su se civili srpske nacionalnosti koji su bili smješteni u naselju Podvran mogli slobodno kretati.

Mirsad Grošić, bivši policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, rekao je da je od jeseni 1995. pa sve do proljeća 1996. godine, išao u obezbjeđenje Srba smještenih u dvije kuće u Podvranu.

On je kazao da su civili bili smješteni u dvije kuće, od kojih je jedna bila prizemna, a druga na sprat.

“Smještaj im je bio kao i kod nas, od dasaka skovani kreveti, spužve kao što sam i ja imao kući. Na prozorima su bili najloni, kao i na 90 posto kuća u Bosanskoj Krupi. Bilo ih je oko dvadesetak tu. Pored hrane i stanovnici Bošnjaci su im donosili hranu”, naveo je svjedok.

Grošić je naglasio da su ljudi iz tih kuća mogli slobodno da se kreću i šetaju po Krupi, da su čak mogli i da idu svojim kućama.

Prema iskazu svjedoka, jedne prilike se desio i incident kada je u kuću u Podvran ušao naoružan vojnik koji je tražio da popije kafu. On je kazao da su vojnika izveli vani i rekli mu da ne smije više dolaziti.

Grošić je svjedočio na suđenju Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadiću, koje Tužilaštvo BiH tereti za zatvaranje osoba srpske nacionalnosti, ubistva i nečovječno postupanje.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik SJB-a u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

O kućama u Podvranu govorio je i svjedok Mehmed Draganović, koji je naveo da je tu bio sabirni centar i da je njegov zadatak, kao policajca SJB-a Bosanska Krupa, bio da obezbjedi sigurnost civila koji su bili tu smješteni.

“Ulazio sam kod njih, kafu pio, družio se s njima. Oni su se mogli slobodno kretati. Nisu bili baš neki uslovi, ali u to vrijeme nisam ih imao ni ja kući. Hrana im je dolazila iz Crvenog križa, a i moja mama im je kuhala i slala hranu”, istakao je svjedok.

O incidentu koji se desio sa vojnikom, Draganović je rekao da je njega i Grošića obavijestio unuk pokojnog Joje. Prema njegovim riječima, bio je uzbuđen i prepao se.

On je kazao da je Joja svaki dan biciklom išao u grad, ali da odlazak civila njihovim kućama ne bi dopustio, jer stanje nije bilo sigurno.

Suđenje će se nastaviti 25. maja.

Ajla Gežo