Članak

Tužilaštvo BiH: Dokazana krivica za zločin u Srebreniku

10. Maja 2016.17:40
Tužilaštvo BiH smatra da je van svake razumne sumnje dokazano da su Ekrem Ibračević, Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović počinili zločine na području Srebrenika.

Iznoseći završnu riječ, tužiteljica Zorica Đurđević je kazala da su nakon 304 saslušana svjedoka, te uloženih 150 materijalnih dokaza uspjeli dokazati navode optužnice.

Prema optužnici, Ibračević, Smajlović i Ćović su od početka juna do kraja augusta 1992. godine počinili zločine nad srpskim civilima koji su bili zatvoreni u prostorijama Mjesne zajednice u Rapatnici i fudbalskom stadionu u naselju Luke.

Kako se navodi u optužnici, zatvorenici su premlaćivani, mučeni i zlostavljani na razne načine, dok je optuženi Ibračević, vršeći nadzor nad zatočeničkim objektima, odobravao takvo postupanje.

“Brojni pozivani svjedoci Tužilaštva govorili su o ulozi koju je imao prvooptuženi Ibračević i svi su potvrdili da je on bio ‘glavni u logoru”, odnosno da je znao da su zatvorenici mučeni i premlaćivani”, objasnila je Đurđević.

Ona je navela i da je, prema kazivanju svjedoka, Ibračević ispitivao zatvorenike, posmatrao njihovo mučenje, te im prijetio da će biti ubijeni.

“Svjedok Nebojša Davidović potvrdio je da je u objektu Luka viđao Ibračevića, te da on nije tukao, ali je uvijek stajao sa strane i posmatrao”, kazala je Đurđević.

Prema optužnici, Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srebrenik, Smajlović komandir voda Vojne policije Općinskog štaba TO-a, a Ćović pripadnik Vojne policije.

U završnoj riječi se tužiteljica osvrnula na optuženog Smajlovića, za kojeg je navela da su svjedoci potvrdili da je svakodnevno dolazio u Rapatnicu, te da je bio prisutan u noći kada su zatvorenici prženi lemilicom.

“Svjedok Drago Đukić potvrdio je da je te noći u salu u kojoj su zatvorenici bili mučeni ušao Smajlović, te da je sa sobom nosio crnu torbu punu alata”, kazala je tužiteljica i dodala da Smajlović te večeri nije samo donio torbu, već je i došao sa osobama koje su mučile zatvorenike, čime je svakako i sam učestvovao u mučenju.

Za trećeoptuženog Ćovića, tužiteljica je navela da su svjedoci potvrdili da je više puta, sam ili zajedno sa drugim licima, ulazio u Rapatnicu, te udarao zarobljenike. Navela je da su ga uglavnom svi poznavali kao Sejdu, stražara koji je najviše udarao i svakodnevno nosio crnu rukavicu na jednoj ruci.

“Skoro svi svjedoci Sejdu pamte po crnoj rukavici sa nitnama. Često je ovom rukavicom tukao zarobljenike, među kojima i Stokana Marković, koji se od udaraca pesnicama u glavu onesvijestio”, kazala je tužiteljica.

Nastavak iznošenja završne riječi Tužilaštva zakazano je za 7. juni.

Dragana Erjavec