Članak

Juka Prazina odvodio trnovske Srbe

10. Maja 2016.16:09
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Trnovu, svjedok Tužilaštva BiH pričao je o vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS) zarobljenim tokom akcije na Rogoju u ljeto 1992. godine.

Svjedok Tužilaštva Šaban Bajro je ispričao kako je, nakon što je Armija BiH (ABiH) oslobodila Trnovo, imenovan za komandira tamošnje policijske stanice. U vrijeme dok je komandovao stanicom, kako je posvjedočio, dovedeni su artiljerci VRS-a zarobljeni na prevoju Rogoj, a s njima i velika količina oružja, municije i dokumenata.

“Oni su dolazili i odlazili. Bilo je i žena i djece. Bili su smješteni u obdaništu i magazinu kod policijske stanice. Policija ih je obezbjeđivala. Mogli su izaći van, šišali su se, imali su svog predstavnika. Mi smo htjeli da ih što prije razmijenimo. Imali smo strašnih problema jer su djelovale razne jedinice. Jednom je upao Jusuf Juka Prazina, oteo dva zarobljenika i odveo ih ka Igmanu”, kazao je Bajro.

On je rekao kako su zarobljenici izvođeni na radove, ali ne prisilno. Pomagali su, kako je objasnio, u asanaciji terena i pokušaju identifikacije poginulih tokom borbi u selima Tošići i Širokari. Naveo je da policija nije vodila evidenciju ubijenih, nego je za to bila zadužena komisija.

Svjedok je dodao da optužene Edhema Godinjaka i Medarisa Šarića nije viđao sve do oslobođenja Trnova.

“Šarić je ubrzo nakon oslobađanja otišao jer je bio bolestan. Zamijenio ga je Selim Hamzić”, rekao je on.

Za zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene na području Trnova optuženi su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Prije akcije oslobađanja Trnova, Bajro je, kako je rekao, sa saborcima držao položaj na koti Šestaljevo. U teškim borbama koje su vođene oko Trnova su gubili i vraćali položaje, kazao je svjedok i dodao da su džamija, policijska stanica i sve bošnjačke kuće bili na spisku meta za gađanje artiljerijom.

Nešto kasnije, on je čuo da su se u trnovskim selima Ledići, Deseci, Presjenica i Strajišta desili zločini nad civilima. U pričama koje je čuo optuživani su pripadnici HOS-a.

“Oni su došli kao ispomoć. Čuo sam da su stradali naoružani vojnici, ali i civili. Bili su tu dva mjeseca. Ja ih nisam znao, čuo sam samo za dva imena – Merim i Hakala. Merim je poginuo kasnije u akciji vraćanja Rogoja. Tada sam čuo da je učestvovao u ubistvu popa Nedjeljka. Hamdija Krupalija je bio moj zamjenik. On mi je pričao da je imao problema sa HOS-om. Pokušao je spasiti jedan bračni par, ali su i njega HOS-ovci razoružali i htjeli ubiti. Taj par je kasnije ubijen”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj ove godine.

Nedim Hasić